In Occident a prins lipici la public expresia "chirurgie" de o zi. In aceasta moderna chirurgie, vedeta este laparoscopia, acea interventie miniinvaziva, care-l scuteste pe suferind si de lungile internari, dar si de dureri, plus avantajul ca ingrijirea lui este mult mai ieftina, fiind mai putine zile "chirias" in spital.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Explica ce inseamna chirurgia miniinvaziva cu laparoscopul conferentiar Nicolae Iordache, sef al unei sectii de chirurgie de la Spitalul "Sf. Ioan". Chirurgia miniinvaziva este un act chirurgical cu distrugere mica a tesuturilor, a peretelui abdominal. In interventia laparoscopica trebuie sa se introduca in abdomen un gaz, bioxid de carbon, pentru a umfla abdomenul si a crea spatiu de lucru. Se fac 2-3 incizii de o jumatate de centimetru sau de 1 centimetru prin care se introduc niste canule, niste tuburi fine, numite trocare. In interiorul abdomenului, chirurgul vede printr-un fel de telescop introdus printr-unul din tuburi, in varf existand si o camera video, care transmite imaginile pe un ecran. Se fac vizualizari ale abdomenului in locuri imposibil de vazut cu ochiul liber, este un fel de vedere dupa colt.
Tuburile, canulele laparoscopului nu sectioneaza muschii, se strecoara printre fibrele tesuturilor si durerea ulterioara interventiei este mult mai mica, fiindca nu sunt traumatizate tesuturile, iar vindecarea este mult mai rapida. In laparoscopia unde se lucreaza prin incizii mici este mai mica acea nedorita contaminare cu microorganismele din afara, dezavantaj specific chirurgiei deschise, unde plagile chirurgicale sunt intinse. Deci in laparoscopie supuratiile dupa operatie sunt mai rare. Fiind internat doar o zi sau putine zile, fata de 10-12 zile de internare necesare dupa chirurgia cu bisturiul, bolnavul resimte mai putin presiunea atmosferei de spital, iar cheltuielile sunt reduse. In interventiile laparoscopice nu se ating organele cu degetele, asa ca nu mai apar aderentele, acele punti de tesuturi intre organe ce provoaca dureri si tulburari in evacuarea intestinala.
Citește pe Antena3.ro