Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice din Bucuresti, spune ca apar hemoragii in vitros, in partea posterioara a ochiului. Aceste hemoragii pot fi cauzate si de traumatisme la ochi, dar si de unele boli curente, altele decat cele oftalmologice.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Hemoragia in corpul vitros al ochiului poate fi si semnul unui puseu de hipertensiune, este forma de manifestare a rupturii unui vas. Hemoragia in vitros este un accident vascular. Un bolnav de diabet face mai usor o hemoragie in vitros. Depinde cat de densa e hemoragia, omul vede in rosu si ii scade substantial vederea. Daca hemoragia e densa, omul nu mai vede in rosu, ci in culoarea neagra si atunci se recurge la perfuzii speciale. Daca sangele nu se resoarbe, se face o interventie chirurgicala, se scoate corpul vitros plin de sange si se inlocuieste cu ser fiziologic. Daca hemoragia este mica, sangele se resoarbe prin injectii cu vitamina C in vena, se administreaza calciu si medicamente de protectie a vaselor. Suferindul nu trebuie sa stea lungit, ci in pozitie sezand sau in picioare.
Mai exista o categorie de hemoragii, cele in care sangele se fixeaza in camera anterioara, adica intre cornee (geamul ochiului) si iris (membrana care da culoare ochiului). Ea poate fi cauzata de traumatisme si trebuie sa se apeleze la o clinica de oftalmologie pentru a nu se ajunge la glaucom secundar. Si in acest caz, bolnavul nu trebuie sa stea culcat, ci la verticala, el trebuie sa se trateze cu vitamina C si sa bea multe lichide. O alta categorie de hemoragii ale ochiului sunt cele din retina, care se trateaza greu. Predispusi la aceste hemoragii retiniene sunt diabeticii, cei cu insuficienta renala acuta, cei cu inflamatii ale nervului optic, predispuse sunt si femeile care folosesc anticonceptionale. Miopii trebuie sa se fereasca de eforturi pentru a evita hemoragiile retiniene si chiar desprinderea de retina.Citește pe Antena3.ro