x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Vezica e vedeta

09 Sep 2004   •   00:00

Cand pe un om il doare burta in dreapta imediat da vina pe "bila", cum e denumita in randul populatiei vezica biliara. De fapt bila este secretia, dar oamenii denumesc "bila" organul biliar.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Vezica biliara este un rezervor, in ea se strange bila fabricata de ficat si se stocheaza acolo intre mese, cand alimentele trec de stomac, aceasta bila se varsa in duoden pentru a participa la procesul de digestie. Cu privire la vezica biliara, uneori se naste si o contrazicere intre chirurgi si medicii gastroenterologi, adica cei de medicina interna. Unii chirurgi sunt adeptii interventiei de scoatere a vezicii biliare chiar din momentul cand au aparut necazurile, adica atunci cand motricitatea ei (adica miscarea ei) nu mai este corespunzatoare sau cand au aparut calculii. Gastroenterologii nu agreeaza ideea indepartarii vezicii biliare chiar de la primele neplaceri, ei opineaza ca trebuie incercate si tratamentele cu medicamente pana a se ajunge la operatie.

Conferentiar doctor Nicolae Iordache, sef sectie chirurgie la Spitalul Sf. Ioan, spune ca nu orice vezica biliara avand calculi da simptome, de fapt, pana la varsta de 40 de ani, unul din cinci oameni poarta pietre in vezica biliara. Insa numai o cincime din acesti purtatori de calculi resimt si suferinte din pricina acestor pietre la "bila", adica litiaza lor biliara da simptome. Litiaza biliara produce urmatoarele simptome: apare o durere abdominala sub coastele din dreapta, durerea te apuca mai ales dupa ce mananci alimente grase sau ciocolata, apoi durerea te lasa in mai putin de o ora. Durerea se poate deplasa si spre dreapta in sus, ajunge chiar pana la gat, acesti oameni se trezesc dimineata cu gura amara, au greata si varsa adesea cu bila in voma. Calculii se observa bine la ecografie, dar medicul trebuie si sa stea de vorba cu pacientul pentru a-i asculta descrierea simptomelor. Ecografistii vorbesc si despre noroiul biliar, ei gasesc o bila mai concentrata sau calculii sunt mici, fie apar cristale de colesterol.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă