x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/Info - 16 septembrie 2004

VIATA SANATOASA/Info - 16 septembrie 2004

16 Sep 2004   •   00:00
LENTILA INTRAOCULARA. In SUA a fost autorizata prima lentila de contact implantabila in ochi pentru corectarea miopiei. Lentila, denumita Artisan, este asemanatoare cu cea implantata permanent dupa o operatie de cataracta. Pacientii care sufera de miopie medie si forte vor putea beneficia de aceasta lentila intraoculara ca alternativa pentru ochelari, lentile de contact sau interventie cu laser. Nefiind aprobata in SUA, Artisan este comercializata in Europa sub acelasi nume si peste 150.000 de pacienti din lume au beneficiat de aceasta in ultimii 17 ani. O astfel de operatie costa intre 2.000 si 4.000 de dolari pentru fiecare ochi.

LEGATURA PERICULOASA. Un studiu recent sugereaza ca exista o legatura intre vaccinul contra hepatitei B si riscul aparitiei sclerozei in placi la adulti. Autorii contrazic alte studii precedente, dar nu contesta beneficiile vaccinarii pentru prevenirea unei boli atat de grave cum este hepatita B.

De altfel, rezultatele studiului nu sunt destul de convingatoare pentru a modifica programele de vaccinare. Coordonatorul echipei de cercetatori care s-a ocupat de studiu, dr. Miguel Hernan de la Universitatea din Boston, recunoaste ca "93,3% din persoanele afectate de scleroza in placi nu au fost vaccinate impotriva hepatitei B".

NOUA METODA DE TRATARE A CANCERULUI. Institutul American de Oncologie a anuntat un proiect pentru aplicarea nanotehnologiei in combaterea cancerului. Proiectul se va derula pe o perioada de cinci ani, avand o valoare de 144,3 milioane de dolari. Nanotehnologia inseamna inginerie la nivel molecular, iar nanometrul este de 80.000 de ori mai fin decat un fir de par uman.

Americanii vor sa creeze roboti de dimensiuni nanometrice, care sa poata circula in fluxul sangvin pentru distrugerea termica sau tratarea celulelor canceroase, lasandu-le intacte pe cele sanatoase.

Exista deja aplicatii promitatoare cu nanoparticule, mai ales in ceea ce priveste prevenirea si combaterea cancerului de prostata. Nanoparticulele mai pot fi utilizate in chimioterapie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă