x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei VIATA SANATOASA/INFO

VIATA SANATOASA/INFO

12 Ian 2005   •   00:00

13 ianuarie 2005
INIMILE FEMEILOR, MAI PUTERNICE. Potrivit unui studiu al cercetatorilor din Liverpool, femeile au inimi mai puternice decat barbatii si traiesc mai mult. Inima unui barbat isi pierde din vigoare o data cu varsta, in timp ce a unei femei se mentine relativ in aceeasi forma. Inimile femeilor sanatoase de 70 de ani functioneaza la fel de bine ca la 20 de ani. Barbatii isi pot intari inima prin exercitiu fizic, dovada in acest sens fiind fostii sportivi, cu varste intre 50 si 70 de ani. Inimile lor sunt tot atat de puternice ca ale unor tineri de 20 de ani, care nu au activitate fizica. Studiul a mai descoperit ca fluxul de sange din muschi si brate scade mai repede la barbati si invariabil la menopauza in cazul femeilor. (Oana Vataselu)

CRIZA. Sute de constanteni bolnavi de diabet sunt nemultumiti pentru ca in fiecare luna medicamentele necesare sunt insuficiente. Unii dintre bolnavi sunt veniti din zone indepartate ale judetului, iar cei din oras se asaza in fata farmaciei inca de la miezul noptii pentru a cumpara medicamentele. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, Victor Pastila, a declarat ca a incercat sa-i programeze pe bolnavii de diabet la cumpararea medicamentelor, dar, de teama ca nu vor mai apuca sa le ia, oamenii vin la inceputul fiecarei luni si stau la cozi.

MENINGITA. Un tanar din judetul Mures a murit dupa ce s-a imbolnavit de meningita purulenta, iar alte sase persoane au ajuns la spital cu acelasi diagnostic. Cazuri de meningita s-au inregistrat si in Vrancea, un barbat de 50 ani si o fetita de 3 ani ajungand in coma la Spitalul Judetean.

MEDICAMENTE. Compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pesionarii cu venituri mici a redus bugetul sanatatii pe 2005 cu cel putin 3.000 de miliarde de lei, a anuntat Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii. Acesta spera sa gaseasca solutii pentru modificarea sistemului de compensare. Astfel, va exista o lista cu medicamente gratuite si doua pentru cele compensate. Medicamentele vor fi compensate pe noua niveluri, primul dintre ele vizand medicamentele elementare pentru bolile de baza - aproximativ 80%-90%. Deoarece inca nu este cunoscut bugetul alocat unitatilor sanitare, acestea vor primi pentru ianuarie echivalentul a 33% din bugetul pe anul trecut. (Geta Licsandru)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă