x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vibratii impotriva osteoporozei

Vibratii impotriva osteoporozei

de Florin Condurateanu    |    11 Ian 2006   •   00:00
Vibratii impotriva osteoporozei

Avanseaza si ortopedia pe calea noutatilor nu in pas obisnuit, ci in pas alergator. A avut loc Congresul International de Ortopedie in Franta si profesorul Andrei Firica, prezent in aceasta reuniune a elitelor din domeniu, relateaza cateva subiecte socante prin noutatea lor. Astfel o serie de comunicari stiintifice au scos in evidenta ca osteoporoza se poate trata si fara medicamente. Stiinta a realizat o masa cu vibratii care diminueaza fenomenul pagubos al pierderii de structura osoasa prin osteoporoza. Pacientul cu osteoporoza este asezat pe aceasta masa cu vibratii si vibratiile se raspandesc in structurile osoase, de fapt, mai in tot organismul. Aceste vibratii stimuleaza depunerile de masa osoasa, adica actioneaza exact acolo unde isi face de cap osteoporoza. Aceste sedinte de vibratii impotriva osteoporozei se fac zilnic pe durata tratamentului.

O alta noutate prezentata se refera la tehnica operatorie si la aparatura in interventii miniinvazive pe coloana vertebrala. Aparatura este dotata cu un sistem care asigura un sunet de fond. Cand obiectul taietor, pe undeva echivalentul mult mai rafinat al bisturiului, se apropie de o radacina nervoasa, sunetul de fond al aparaturii se schimba ca tonalitate si-l avertizeaza pe chirurgul ortoped sa nu taie sectionand eventual din greseala una din ramificatiile nervoase atat de multe in zona coloanei vertebrale.

O alta metoda moderna dezbatuta in Congresul de Ortopedie de la Paris a fost implantul de condrocite. Cand se constata deteriorarea tesutului dintr-o zona afectata se recolteaza tesut cartilaginos dintr-o zona nepericuloasa pentru pacient. Aceste celule de cartilaj se cultiva apoi in veritabile culturi de cartilaje, astfel ca, daca la inceput s-a prelevat tesut de marimea unei unghii, dupa cresterea in culturi se obtin veritabile petice de dimensiuni mai mari pentru grefarea lor in articulatiile afectate. Reimplantarea acestor culturi de celule cartilaginoase nu sufera nici un fenomen de respingere fiindca au fost recoltate chiar de la pacientul respectiv.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă