Profesorul doctor Andrei Firica este din nou seful Sectiei Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Clinic Colentina. Dupa aproximativ un an, in care a fost obligat sa paraseasca sectia, el revine. Dar considera ca Spitalul Colentina este un viespar.
La 29 iulie anul trecut, prof. dr. Firica a primit prin posta o adresa - fara numar de inregistrare - din care reiesea ca de la 1 august 2005 nu mai ocupa functia de sef al Sectiei de Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Clinic Colentina. Profesorul Firica a fost numit prin ordinul ministrului Sanatatii din anul 1993 seful acestei sectii. Fosta conducere a Spitalului Colentina, demisa intre timp de ministrul Eugen Nicolaescu, a anulat astfel eforturile profesorului de a aduce la standarde europene aceasta sectie si de a pregati medicii, succesele inregistrate in operatii de talie mondiala, si l-a obligat pe reputatul medic Firica sa paraseasca sectia. In acest demers ciudat s-a invocat faptul ca doctorului i-ar fi expirat contractul de munca, desi acesta era incheiat pe perioada nedeterminata. De asemenea, ca argument pentru a fi indepartat de la sefia sectiei, s-a mai adus varsta de pensionare. Totusi, s-a facut abstractie ca profesorul Andrei Firica este membru al Academiei de Stiinte Medicale. Or, aceasta calitate ii permitea mentinerea in activitate sau functii de conducere pana la 70 de ani, varsta pe care o implineste peste cativa ani. Sunt "sicane" care n-au nimic comun cu atitudinea aristocratica a profesorului Firica si pe care n-ar fi dat nici doi bani, daca nu s-ar fi adus atingere laturii profesionale. Dar, trei ani consecutiv, medicul a fost impiedicat sa participe la derularea licitatiei pentru achizitionarea de endoproteze articulare si de implanturi pentru coloana vertebrala.Legea licitatiilor, marul discordiei
Culmea este ca Legea licitatiilor nu stipuleaza nicaieri ca intocmirea caietelor de sarcini trebuie efectuata impreuna cu specialisti. Este un aspect pe care probabil legiuitorul l-a pus pe seama bunului-simt. Cum el nu a functionat, s-a ajuns la aberatii care isi pun amprenta pe calitatea actelor chirurgicale. "Pentru acelasi produs au iesit castigatoare doua firme, intre care una din ele are pentru un tip de afectiune trei variante de produse. Asta inseamna ca doctorul trebuie sa faca trei tipuri de operatii diferite. Una din variante inseamna vreo 12 truse de instrumente, in care doctorul este nevoit sa se descurce. Ceea ce creste riscul erorilor chirurgicale si supun medicul la un efort suplimentar", semnaleaza profesorul Andrei Firica. In fata evidentei, el a sesizat conducerea de atunci a spitalului, Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor Bucuresti, CNAS, Directia de Sanatate Publica, avertizand ca "s-a realizat caietul de sarcini cu alte persoane decat membrii colectivului de ortopezi de la Clinica si sectia de profil (...), ca, de fapt, caietul se intocmea prin simpla operatie de copiere in mare parte a caietelor de sarcini din anii 2003 si 2004, punandu-se astfel in cumpana nu numai prestigiul ortopezilor de aici, dar mai ales rezultatele interventiilor chirurgicale. Si de aici pana la tribunal nu a mai fost decat un pas.
Citește pe Antena3.ro