x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vigilenţă şi vaccin

Vigilenţă şi vaccin

de Magda Marincovici    |    30 Iul 2009   •   00:00
Vigilenţă şi vaccin
Sursa foto: /stockxpert.com

În 44 din 53 de ţări din Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost confirmate cazuri de gripă nouă. În trei ţări europene au fost înregistrate decese din această cauză: Spania (4), Ungaria (1), Regatul Unit (30), se specifică în buletinul informativ al OMS pentru Europa din această săptămână. Întreaga planetă simte în ceafă pericolul pandemiei.



Biroul regional al OMS pentru Europa mai anunţă că organizează o reuniune în zilele de 25 şi 26 august la Copenhaga, la care participă factori de decizie în domeniul sănătăţii. Reuniunea are ca scop ajutorul acordat ţărilor din Europa orientală şi de sud-est în contextul ameninţării pandemiei de gripă nouă. Printre temele abordate: informaţii de ultimă oră privind pandemia şi recomandările OMS, analiza experienţei ţărilor afectate de gripă şi stabilirea unor măsuri pe baza acestei experienţe, dar şi actualizarea lor rapidă, în funcţie de evoluţia situaţiei.

Din Statele Unite vin alte informaţii. Un studiu realizat de Centrul Medical din Minneapolis şi Şcoala de Medicină din Colorado susţine că persoanele imunodepresive ar putea fi într-un risc sporit de infectare dacă ele ar fi vaccinate contra gripei noi. Persoanele cu HIV, cele suferinde de cancer, cele care au fost supuse unei transplant sau hemodializei au nevoie să li administreze un tratament imunosupresor, astfel încât să neutralizeze sistemul imunitar. Dar acest tratament sporeşte gradul de vulnerabilitate la infecţii şi limitează acţiunea vaccinurilor. Astfel, există riscul respingerii în cazul persoanelor cu transplant şi al alterării efectului chimioterapiei, dacă vaccinul este administrat într-un moment nepotrivit. Pentru această categorie de persoane, de altfel extrem de expusă la infecţii, cercetătorii americani sunt în curs de a pune la punct o versiune a vaccinului contra virusului A(H1N1).

Dacă până acum s-a contestat faptul că nu s-au limitat cursele aeriene, ceea ce ar fi contribuit la facilitarea răspândirii virusului, în prezent sunt cotroverse privitoare la oportunitatea începerii anului şcolar. De asemenea, numeroase Biserici renunţă la tradiţie în favoarea reducerii pericolului de infectare. În Brazilia, ţară preponderent catolică, Biserica renunţat la obiceiul ţinerii de mână în timpul slujbei, iar ostia este pusă în mâna credincioşilor, şi nu în gură. În Portugalia, participanţii la liturghie nu mai procedează la spălarea simbolică a mâinilor la începutul şi sfârşitul slujbei. Ce-i drept, credincioşii au primit mult mai bine această măsură, comparativ cu prelaţii. Inclusiv la Vatican s-ar putea suspenda audienţele, tocmai pentru că la acestea participă mii de credincioşi sosiţi din toată lumea. O atenţie specială este acordată pelerianjului la Mecca, eveniment care înseamnă deplasarea şi aglomeraţii masive de persoane. 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccin a(h1n1)