Alergia la polen (polinoza) grupeaza o serie de simptome declansate de expunerea la polen. Uneori acesta este ingerat sau vine in contact cu pielea prin produsele apicole pe baza de polen.
SIMPTOME. âManifestarile sunt reprezentate de inflamatia mucoaselor oculo-conjunctivale (conjunctivita sezoniera), nazale (rinita sezoniera) sau de bronsita (astm alergic sezonier). Mai rar, polenul poate declansa si simptome cutanate aparute fie la simpla atingere a unei flori la al carei polen individul este alergic, fie in urma utilizarii produselor cosmetice cu propolis. Conjunctivita si rinita sunt dominate de mancarime la nivelul nasului, al ochilor, chiar si pe cerul gurii, mancarimea putand sa difuzeze pana in urechi", explica prof. dr. Ioan Iamandescu, seful Sectiei de Alergologie de la Spitalul Colentina. In afara de acestea, inflamatia mucoaselor mentionate se traduce prin lacrimarea si inrosirea ochilor, secretii nazale abundente lichide si stranuturi in salve, care alterneaza cu obstructie nazala (nas infundat). Pot sa mai apara crize de astm bronsic recunoscute prin greutate in respiratie si zgomot suierator.SOLUTII. Suferinta bolnavilor cu polinoza apare primavara si inceputul verii, cand infloresc anumite plante la al caror polen bolnavii sunt alergici. Prof. dr. Iamandescu spune ca: âSolutia pentru evitarea alergiei la polen este plecarea din localitate si petrecerea intervalului de 3-4 saptamani intr-o regiune de munte sau pe litoral. Cei mai multi nu au aceasta posibilitate, dar pot sa foloseasca preparate terapeutice extrem de variate pe care medicul alergolog le prescrie pe baza testarilor cutanate si a intensitatii si variatiilor simptomelor resimtite de pacient".
Steluta Indrei
Sfaturi practice
Calendarul polenului
In functie de data aparitiei simptomelor polinozei, se poate identifica alergenul responsabil. Polenul de arbori apare astfel:
februarie-martie:
polenul de arin, alun;
martie-aprilie:
polenul de salcie, plop, ulm;
aprilie:
polenul de frasin, mesteacan;
mai:
polenul de stejar, fag, pin;
iunie:
polenul de tei.