x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vine alergia la polen!

Vine alergia la polen!

17 Apr 2004   •   00:00

Alergia la polen (polinoza) grupeaza o serie de simptome declansate de expunerea la polen. Uneori acesta este ingerat sau vine in contact cu pielea prin produsele apicole pe baza de polen.

SIMPTOME. „Manifestarile sunt reprezentate de inflamatia mucoaselor oculo-conjunctivale (conjunctivita sezoniera), nazale (rinita sezoniera) sau de bronsita (astm alergic sezonier). Mai rar, polenul poate declansa si simptome cutanate aparute fie la simpla atingere a unei flori la al carei polen individul este alergic, fie in urma utilizarii produselor cosmetice cu propolis. Conjunctivita si rinita sunt dominate de mancarime la nivelul nasului, al ochilor, chiar si pe cerul gurii, mancarimea putand sa difuzeze pana in urechi", explica prof. dr. Ioan Iamandescu, seful Sectiei de Alergologie de la Spitalul Colentina. In afara de acestea, inflamatia mucoaselor mentionate se traduce prin lacrimarea si inrosirea ochilor, secretii nazale abundente lichide si stranuturi in salve, care alterneaza cu obstructie nazala (nas infundat). Pot sa mai apara crize de astm bronsic recunoscute prin greutate in respiratie si zgomot suierator.

SOLUTII. Suferinta bolnavilor cu polinoza apare primavara si inceputul verii, cand infloresc anumite plante la al caror polen bolnavii sunt alergici. Prof. dr. Iamandescu spune ca: „Solutia pentru evitarea alergiei la polen este plecarea din localitate si petrecerea intervalului de 3-4 saptamani intr-o regiune de munte sau pe litoral. Cei mai multi nu au aceasta posibilitate, dar pot sa foloseasca preparate terapeutice extrem de variate pe care medicul alergolog le prescrie pe baza testarilor cutanate si a intensitatii si variatiilor simptomelor resimtite de pacient".

Steluta Indrei


Sfaturi practice

  • Evitati plimbarile rapide cu bicicleta sau cu autoturismul cu geamurile deschise in timpul infloririi pomilor si florilor;

  • Geamurile locuintelor trebuie inchise intre orele 6:00-16:00, acestea putand fi deschise dupa miezul noptii, cand polenul atmosferic este mai redus;

  • Consultul alergologic este absolut necesar, deoarece exista tendinta de repetare a bolii timp de decenii pe parcursul sezonului cald.

    Calendarul polenului

    In functie de data aparitiei simptomelor polinozei, se poate identifica alergenul responsabil. Polenul de arbori apare astfel:

    februarie-martie:
    polenul de arin, alun;

    martie-aprilie:
    polenul de salcie, plop, ulm;

    aprilie:
    polenul de frasin, mesteacan;

    mai:
    polenul de stejar, fag, pin;

    iunie:
    polenul de tei.

  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă polenul