x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul A/H1N1 nu s-a modificat

Virusul A/H1N1 nu s-a modificat

de Magda Marincovici    |    08 Dec 2009   •   00:00
Virusul A/H1N1 nu s-a modificat
Sursa foto: /STOCKEXPERT

În ţara noastră, virusul A/H1N1 nu a suferit mutaţii, a anunţat Institutul Cantacuzino. Precizarea vine pe fondul temerii că virusul şi-a modificat structura. Încă de la 20 noiembrie, autorităţile medicale din Norvegia, Brazilia, China, SUA, Japonia, Mexic, Ucraina au semnalat depistarea unei mutaţii numite D222G.

Două veşti bune: această mutaţie nu e nouă, ea fiind prezentă inclusiv în timpul pandemiei din 1918, şi vaccinul asigură imunizarea contra virusului H1N1. Totuşi, nu trebuie neglijat faptul că tocmai această mutaţie permite virusului pătrunderea mai în profunzimea sistemului respirator şi provocarea unor forme severe de gripă.

REZISTENŢĂ
Deşi vaccinarea reprezintă cea mai eficientă armă în lupta cu virusul, totuşi, la noi, mulţi medici nu vor să se vaccineze. Doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, a declarat că "medicii care refuză vaccinul reprezintă un pericol pentru pacienţi în momentul în care sfătuiesc pacienţii să nu se vaccineze. Nu ştiu cum, după ani de medicină, poţi recomanda ceva care nu e bazat pe o demonstraţie ştiinţifică.

Eu m-am vaccinat, colegi de-ai mei s-au vaccinat, recomand colegilor mei să facă acelaşi lucru, pentru că este o măsură de prevenire, vaccinul nu face decât să creeze anticorpi care omoară microbul".

MASCA
În general, la 3-4 ani, copiii se lasă cu uşurinţă examinaţi de medic. Totuşi, dacă acesta poartă mască, unii dintre copii se pot speria. Măştile sub formă de ecran transparent, din plastic, ar putea reprezenta o variantă la masca clasică. 80 de copii între 4 şi 10 ani şi, de asemenea, unul dintre părinţii acestora au fost întrebaţi ce preferă: medicul cu mască clasică sau cu mască-ecran.

Rezultatele acestui sondaj au fost publicate recent în Journal international de medecine. 51% dintre părinţi au optat pentru medicul care poartă mască ecran, 24%, fără preferinţă, dar neapărat cu o mască pentru a-i proteja pe copii. Micuţii au ales mai degrabă medicul cu mască ecran, decât cu masca clasică. Principalul motiv pentru care este preferată masca ecran este faptul că aceasta permite vizibilitatea feţei medicului examinator în totalitate.

La o întrebare punctuală - care dintre medici vă provoacă teamă - răspunsurile au fost: 59% dintre copii au răspuns că lor nu le este teamă nici de masca clasică, nici de masca ecran, 23% că le este teamă de măşti şi 18% de ecrane. Concluzia finală a sondajului: atât părinţii, cât şi copiii preferă medicul examinator dotat cu masca ecran, care asigură transparenţa trăsăturilor.

ATAC LA TINERI
Deocamdată, este devreme pentru a afirma că virusul A/H1N1 este mai ucigaş comparativ cu virusul gripei sezoniere. Dar este evident totuşi că virusul A/H1N1 atacă în special tinerii, printre care, de fapt, sunt înregistrate şi cele mai multe decese provocate de gripa nouă. Persoanele mai în vârstă par să fie mai protejate contra infecţiei cu virusul A/H1N1. O posibilă explicaţie: virusul A/H1N1 a circulat înainte de 1957, ceea ce explică o mai bună protecţie contra acestui virus în cazul persoanelor născute înainte de 1957.

DE LA OMS
Potrivit Biroului regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa, între 13 şi 20 noiembrie s-a intensificat activitatea pandemică în Italia pentru prima dată în acest sezon. De asemenea, a continuat să se remarce virulenţa virusului pandemic în Federaţia Rusă (regiunea Ural), Norvegia, Republica Moldova şi Suedia. Autorităţile sanitare din Germania, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Federaţia Rusă, Islanda, Lituania, Luxembourg, Polonia, Portugalia, Serbia, Turcia şi Ucraina au declarat o activitate pandemică importantă.

În Belgia, Irlanda, Islanda şi în anumite zone ale Marii Britanii gripa nouă se pare că a depăşit punctul culminant.

×
Subiecte în articol: gripa porcina