x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul aviar sta la panda

Virusul aviar sta la panda

de Magda Marincovici    |    30 Sep 2005   •   00:00
Virusul aviar sta la panda

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza asupra pericolului unei epidemii de gripa. Avertismentul tine seama de posibila mutatie a virusului pasarilor si asocierea acestuia cu virusul gripei umane. Deocamdata, singura arma a omului in fata acestui "mutant" este vaccinul antigripal.

O epidemie de gripa la nivel mondial de tipul celor inregistrate in anii 1918-1919, 1957 si 1968 ar putea fi posibila in conditiile in care virusul H5N1 al gripei pasarilor si altor zburatoare (gripa aviara) s-ar adapta la om.

Intr-un asemenea scenariu, pericolul este maxim, deoarece omul nu are pregatita imunitatea pentru a tine piept noului virus.

CONTAMINARE. Pasarile salbatice si acvatice sunt "rezervor de virusuri gripale", dar infectarea omului cu aceste virusuri nu este frecventa, precizeaza Sylvie van der Werf, din cadrul Institutului Pasteur din Paris. Dar virusurile sunt caracterizate printr-o mobilitate genetica foarte rapida. Astfel, porcul poate reprezenta un creuzet in care sa se produca mutatii ale virusului care sa-i permita adaptarea la mamifere. De asemenea, virusul pasarilor zburatoare ar putea chiar el insusi sa evolueze si sa devina capabil, prin mutatii genetice, sa infecteze omul mai rapid decat ne-am putea astepta. Pentru aceasta, evident, conditia este ca persoana respectiva sa fie in contact direct mai mult timp cu mucoase si excremente ale pasarilor purtatoare de virus. La sfarsitul lui iunie, fara a-si ascunde pesimismul, Lee Jong-wook, directorul general al OMS, declara ca "este evident ca va fi o pandemie, sunt toate conditiile pentru aceasta".

IN ASTEPTARE.Totusi, Ministerul Sanatatii nu crede ca la noi ar fi posibila o epidemie de gripa aviara. Specialistii considera ca, in perioada toamna-iarna, mergem mai putin in Delta Dunarii, unde ar putea sa fie pasari migratoare ce pot sa aduca gripa aviara in Romania. Cu toate acestea, Eugen Nicolaescu a cerut ca Ministerul Sanatatii sa monitorizeze situatia, accentuand ca responsabilitatea cea mai mare in acest caz revine Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.

Este evident ca, pentru a diminua pericolul imbolnavirii, una dintre masuri este vaccinarea antigripala. Potrivit expertilor OMS, vaccinarea trebuie facuta in perioada preepidemica, respectiv octombrie-decembrie. Pentru prima data, in 2004, OMS a inclus in grupa de risc ingrijitorii din fermele de animale si pasari dupa ce, in 2003, au fost semnalate cazuri letale de gripa in ferme de porci si de pasari.

OPINIE.Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", spune ca vaccinarea impotriva gripei trebuie sa inceapa la 1 octombrie, pentru ca acest virus sa nu se manifeste ori sa declanseze forme severe ale bolii. "Gripa se asteapta sa fie sub forma unei pandemii, cu o singura conditie, daca nu ne vaccinam. Din pacate, nu avem vaccin antigripal, iar la 1 octombrie ar trebui inceputa campania de vaccinare, pentru ca in decembrie sunt asteptate primele cazuri", avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

CAMPANIE
Ministerul Sanatatii a anuntat ca va achizitiona 1,5 milioane de doze pentru vaccinarea antigripala gratuita. In cazul vaccinarii antigripale au prioritate adultii si copiii cu afectiuni medicale cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copiii cu astm, dar si adultii si copiii care au necesitat spitalizare in ultimul an, din cauza unor boli metabolice cronice (inclusiv diabetul zaharat), disfunctii renale sau a altor afectiuni. Vor fi vaccinati gratuit copiii si adolescentii care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina, din cauza riscului aparitiei sindromului Reye dupa gripa, precum si persoanele infectate cu virusul imunodeficientei umane, dar si cele cu varsta de peste 65 de ani.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă