x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul gripei porcine: Simptome, recomandări, medicaţie

Virusul gripei porcine: Simptome, recomandări, medicaţie

de Magda Marincovici    |    29 Apr 2009   •   00:00
Virusul gripei porcine: Simptome, recomandări, medicaţie
Sursa foto: vali buga/

Virusul gripei porcine este în Europa. Este şi nu este cunoscut, tocmai de aceea până la producerea unui vaccin sunt necesare între trei şi şase luni. Până atunci luptăm cu medicamentele existente, respectând recomandările Ministerului Sănătăţii şi informându-ne continuu despre acest virus.



CE ESTE VIRUSUL GRIPEI PORCINE?
Este un virus gripal de tip A care provoacă o boală respiratorie comună în mediile crescătorilor de porci. Principala trăsătură a acestui tip de virus este că evoluează continuu, înregistrează modificări radicale la nivelul proteinelor antigenice, prin înlocuirea unei proteine cu alta, rezultând un virus total diferit de cel aflat în circulaţie. Virusul este de origine animală, identificat ca A/H1N1, şi are cu certitudine potenţial pandemic, avertizează OMS. Virusul poate să-l infecteze pe om, să se transmită de la om la om. Nu există imunitate naturală contra virusului. Toate cazurile înregistrate în Mexic sunt urmare a transmiterii de la om la om. Boala s-a concentrat asupra unor "tineri adulţi cu o stare de sănătate bună".

CARE SUNT SIMPTOMELE?
Simptomele sunt similare gripei sezoniere: febră, tuse, strănut cu scurgeri nazale, dureri ale articulaţiilor şi/sau musculare, scăderea poftei de mâncare.

EXISTĂ UN VACCIN?

Da, dar pentru porci. Până acum, pentru om, nu există un vaccin. Potrivit OMS, vaccinul antigripal folosit în sezonul gripal ce tocmai s-a terminat nu este eficient contra acestui virus. Iar producerea unui vaccin este posibilă doar în măsura în care este identificat virusul. OMS ia în calcul o companie farmaceutică elveţiană pentru producerea unui vaccin. Pentru punerea la punct a formulei noului vaccin sunt necesare între trei şi şase luni.

EXISTĂ MEDICAMENTE?
Se pare că virusul este sensibil, cel puţin în debutul infecţiei, la tamiflu, medicament care are ca substanţă de bază osteltamivir, folosit şi contra gripei aviare, inclusiv la relenza.

CE RECOMANDĂ MINISTERUL SĂNĂTĂŢII?
În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile se va proceda la:

· Izolarea la domiciliu;

· Purtarea de mască care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu);

· Anunţarea imediată a medicului de familie;

· În cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase).


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă virusul