PULSUL MEDICINEI
Marele Amza Pellea a murit cu tristetea ca in celebrul rol realizat de el in pielea voievodului Unirii nu si-a putut folosi propria voce, fiindca, din pricina unui polip pe corzile vocale, glasul lui era gajait.
Ei bine, ce atitudine ia medicina atunci cand pe corzile vocale apar mici tumorete sau chisturi pline de lichid, sau polipi, sau cancer? Simptomul este instalarea unei raguseli trenante. In cazul polipilor, daca suferinzii acestia nu vin la ORL-ist, acestia se pot transforma in cancer. In operatiile in care se scoate un chist, un polip, o tumoreta de pe corzile vocale, omul ramane dupa interventie cu voce.
Daca, in caz de cancer, se prezinta prea tarziu, i se scoate laringele in intregime si el va respira printr-un tub plantant in gat, iar pentru a vorbi se folosesc aparate artificiale. Care sunt aparatele care il fac pe omul cu laringele indepartat sa mai poata vorbi? Omul este invatat sa foloseasca aerul din stomac si i se monteaza o proteza fonatoare (buton), astfel ca prin ea se poate emite o voce metalica. Alta posibilitate de ajutorare a celor care dupa operatia de cancer au ramas fara laringe este aparatul numit laringofon. Un fel de vibrator si o baterie se lipesc de zona unde fusese laringele si amplifica vocea venita din stomac. Daca suferindul se prezinta in caz de cancer al laringelui in faza de inceput, se scoate partial laringele si omului i se lasa si respiratia prin laringe, si vorbirea. Dar in unele situatii apar si noduli vocali. Seful de lucrari doctor Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria", dupa ce a explicat toate acestea lamureste si de ce nodulii vocali provoaca raguseala. Aceste excrescente nu lasa sa se mai apropie perfect cele doua corzi vocale, astfel ca apare raguseala. Nodulii pe corzile vocale aparuti de curand se pot retrage cu tratament, iar apoi suferindul face exercitii foniatrice. Daca insa nodulii sunt vechi, ei cresc, devin fibrosi si trebuie operati.
Citește pe Antena3.ro