x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vorbirea impiedicata

Vorbirea impiedicata

23 Mar 2004   •   00:00

In lume, pe locul intai al groaznicului clasament al mortalitatii se afla cancerele, pe locul doi infarctul si pe pozitia a treia accidentele cerebro-vasculare.

In Romania, podiumul este insa rasturnat, in rolul de prim ucigas se afla atacul cerebral si vascular, pe locul doi se mentine infarctul si abia pe treapta a treia se suie cancerele. In SUA se aloca peste 50 de miliarde de dolari pentru asistenta si preventia acestor atacuri pe vase urmate de accidente pe zone ale creierului se organizeaza centre de interventie rapida in primele trei ore de la infundarea unui vas ce hraneste creierul fiindca, lipsite de oxigen si glucoza, portiunile din creier neirigate de sange mor si oamenii raman fie paralizati, fie cu grave sechele, daca nu cumva decedeaza.

Aceasta ar fi diferenta dintre infarctul inimii si infarctul pe creier, din infarctul miocardic fie scapi si te duci normal la serviciu, fie mori, in timp ce infarctul pe creier te poate lasa paralizat, grea povara pentru familie si pentru societate. Academicianul Constantin Popa, directorul Institutului National de Boli Cerebro-Vasculare, mentioneaza un fapt imbucurator: si in tara noastra se va face o retea de centre de interventie rapida in caz de atac cerebro-vascular. Marea vinovata in aceste accidente pe vase si creier este ateroscleroza, depunerea pe vase care duce la ingustarea diametrului si in final chiar la infundarea cu un cheag, stare grava ce intrerupe alimentarea cu sange. Exista o faza fara simptome, in care insa ateroscloeroza macina pe tacute, totusi la carotide medicul poate auzi un suflu anormal. In faza a doua apar accidentele tranzitorii, tulburarile vizuale, de memorie, de echilibru, de sensibilitate, tulburarile sfincterelor, dar ele dispar dupa un lung timp. Semn al infundarii temporare a vaselor si neirigarii unor portiuni din creier, omul pierde pentru un timp relativ scurt vorbirea sau nu mai intelege cuvintele de parca ar fi intr-o limba straina, fie citeste si nu se dumireste in privinta celor scrise.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă