x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zahărul şi tutunul

Zahărul şi tutunul

de Steluta Indrei    |    27 Oct 2011   •   21:00

Producatorii de tigari inventeaza tot felul de capcane pentru a creste numarul dependentilor de tutun. Cea mai recenta: adaugarea de zahar sau de arome de ciocolata ori de fructe in tigari, avertizeaza Comitetul National Contra Tabagismului (CNCT) din Franta. Gustul dulce si aromele placute incita tinerii si femeile sa fumeze, sporind dependenta de nicotina, potrivit expertilor francezi care au analizat compozitia a sapte marci de tigari. 'Zaharul si aro­me­le mascheaza gustul neplacut, dur al fumului de tigara si fa­ci­li­teaza in cazul tinerilor trecerea de la gustul dulce al bomboanelor la tigari', arata presedintele CNCT.

Aroma de vanilie este singura care face obiectul unei interdictii. Producatorii de tigari s-au orientat insa catre alte arome de cofetarie: menta, ciocolata, caramel, cap­suni. Sunt arome date de chimicale, care intra in compozitia ti­ga­­rilor 'fun' dupa care sunt innebuniti tinerii, dar care sunt la fel de cancerigene ca tigarile clasice. Dar parsivenia industriei tutunului nu se opreste aici. Tutunul la punga, care se fumeaza cu narghileaua, face exceptie de la interdictia pri­vind vanilia. Drept pentru care producatorii au adaugat in aceste pachete de tutun cantitati de vani­lie sintetica de zece ori mai mari decat cele autorizate. In ceea ce priveste cantitatea de zahar, aceasta este cu 30%-40% mai mare. In fa­ta acestor excese, CNCT solicita extinderea 'interdictiei de a utili­za zahar sau orice aroma care face mai atractive produsele de tutun: tigari, trabuc, pipa, narghilea'.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei