Producatorii de tigari inventeaza tot felul de capcane pentru a creste numarul dependentilor de tutun. Cea mai recenta: adaugarea de zahar sau de arome de ciocolata ori de fructe in tigari, avertizeaza Comitetul National Contra Tabagismului (CNCT) din Franta. Gustul dulce si aromele placute incita tinerii si femeile sa fumeze, sporind dependenta de nicotina, potrivit expertilor francezi care au analizat compozitia a sapte marci de tigari. 'Zaharul si aromele mascheaza gustul neplacut, dur al fumului de tigara si faciliteaza in cazul tinerilor trecerea de la gustul dulce al bomboanelor la tigari', arata presedintele CNCT.
Aroma de vanilie este singura care face obiectul unei interdictii. Producatorii de tigari s-au orientat insa catre alte arome de cofetarie: menta, ciocolata, caramel, capsuni. Sunt arome date de chimicale, care intra in compozitia tigarilor 'fun' dupa care sunt innebuniti tinerii, dar care sunt la fel de cancerigene ca tigarile clasice. Dar parsivenia industriei tutunului nu se opreste aici. Tutunul la punga, care se fumeaza cu narghileaua, face exceptie de la interdictia privind vanilia. Drept pentru care producatorii au adaugat in aceste pachete de tutun cantitati de vanilie sintetica de zece ori mai mari decat cele autorizate. In ceea ce priveste cantitatea de zahar, aceasta este cu 30%-40% mai mare. In fata acestor excese, CNCT solicita extinderea 'interdictiei de a utiliza zahar sau orice aroma care face mai atractive produsele de tutun: tigari, trabuc, pipa, narghilea'.