x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zincul protejeaza celulele pielii

Zincul protejeaza celulele pielii

de Steluta Indrei    |    27 Iul 2005   •   00:00
Zincul protejeaza celulele pielii

Piele deshidratata, arsuri solare, acnee, unghii casante, par uscat... Sunt probleme care pot aparea din cauza lipsei de zinc. Acest oligoelement este indispensabil in functionarea celulelor pielii.

Zincul este un oligoelement prezent in cantitati foarte mici in organism: aproximativ 2,5 grame. Cu toate acestea, rolul sau este capital. Necesar in peste 200 de reactii chimice ale organismului, zincul intervine mai ales in sinteza proteinelor. Astfel, are rol in crestere, respiratie, sistemul endocrin, imunitate, sexualitate.

Pentru piele, zincul este un aliat indispensabil. El favorizeaza cicatrizarea si influenteaza astfel numeroase probleme ale pielii: psoriazis, ulcer de gamba, infectii ale pielii. In ceea ce priveste acneea, rolul zincului este demonstrat stiintific: combate bacteria responsabila si limiteaza reactia inflamatorie. Zincul este esential si in cazul arsurilor provocate de razele ultraviolete ale soarelui. Acest oligoelement contribuie la prevenirea si calmarea inflamatiilor pielii.

CARENTE. Aportul zilnic recomandat este de 14 miligrame de zinc pentru barbati si 12 miligrame pentru femei. Desi zincul este prezent in numeroase alimente - peste, fructe de mare, carne, oua, cereale, legume uscate - carentele sunt foarte frecvente in randul populatiei generale. De ce? Motivul este simplu: "consumul de tutun, cafea, ceai, alcool si indeosebi stresul epuizeaza rapid rezervele de zinc. Pe de alta parte, industrializarea alimentatiei, mai ales in cazul cerealelor, si aici ne referim la paine, paste, reduce aportul de zinc", semnaleaza dr. Patrick Holford in lucrarea "Le bible de la nutrition optimale" (Biblia nutritiei optime).

De retinut ca zincul de origine animala este mai bine absorbit decat cel de origine vegetala. De aceea, vegetarienii sunt foarte expusi la carente de zinc. Tulburarile digestive, uscaciunea pielii, acneea, cicatrizarea dificila, unghiile casante, caderea parului sunt principalele simptome ale lipsei de zinc.

REZERVOARE DE ZINC
Pentru a evita carentele, medicii va recomanda o alimentatie echilibrata avand grija la aportul de zinc. Alimentele cele mai bogate in zinc sunt: stridiile (16 mg/100 g), ficatul de vita si de porc (9 mg/100 g), germenii de grau (7 mg/100 g), painea integrala (5 mg/100 g), carnea de vita, galbenusul de ou (4 mg/100 g), soia (3 mg/100 g), fasole uscata, linte, peste oceanic, crustacee (2-2,5 mg/100 g). Vinul, consumat evident in doze moderate, faciliteaza absorbtia de zinc. Suplimentele nutritive pe baza de zinc sunt indicate in unele cazuri de acnee, probleme ale unghiilor sau in caderea parului. De asemenea, o suplimentare in zinc este uneori necesara la femeia gravida. De retinut ca zincul este mai bine asimilat daca este luat pe stomacul gol decat in timpul meselor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zinc zincul pielii mg/100