x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sfaturi de la medicul Vlad Ciurea: „Biblia” sănătății pentru organismul omului

Sfaturi de la medicul Vlad Ciurea: „Biblia” sănătății pentru organismul omului

de Paul Bardasu    |    21 Dec 2022   •   06:30
Sfaturi de la medicul Vlad Ciurea: „Biblia” sănătății pentru organismul omului

Profesorul neurochirurg Vlad Ciurea vine înainte de Sărbători cu povețe prin care ne învață ce trebuie să facem pentru a fi ănătoșis și energici. Sunt zece „porunci” de la care medicul spune că nu s-a abătut în viața sa și pe care le recomandă tuturor.

 

Invitat în cadrul podcastului lui Damian Drăghici, neurochirurgul a dezvăluit care sunt cele zece reguli după care și-a ghidat viața. Pentru a fi sănătoși, medicul îi sfătuiește pe români să adopte un mod de a trăi care le aduce mult confort psihic. „Sunt cele zece porunci, nu cele din Biblie, ci alte 10 pentru organismul meu”, spune medicul.

1. Trezirea cât mai de dimineață. Încep la 5, 5.30 maximum.

2. Deschid geamul și inspir aerul, pentru ca oxigenul să meargă în creier, în inimă.

3. Unu-două pahare cu apă plată, fără alte medicamente, fără nimic. Băute încetișor, fără grabă.

4. Dușul de dimineață.

5. Fără breaking news, ci cu o melodie plăcută, care vă place mai mult.

6. Micul dejun. Chiar dacă îi spune „mic”, încercați să stați la masă, încercați să îl luați în liniște, nu pe fugă. Trebuie mâncate lucruri cât mai plăcute, care să placă și creierului. Așa pornim tot organismul.

7. Deplasarea spre serviciu. Nu trebuie făcută în fugă și în claxoane, e o greșeală totală! Cu calm, și așa toate lucrurile se aranjează de-a lungul zilei.

8. Nu faceți exces de telefonie mobilă și de calculator. A trecut o oră, ne uităm pe fereastră, ieșim puțin afară.

9. Masa de prânz trebuie să fie foarte ușoară, la fel ca masa de seară.

10. Cina trebuie să fie urmată de duș și „nani”. În timpul somnul, organismul funcționează și curăță funcțiile neurale și creează o stare de bine pentru a doua zi.

Echilibru la mesele de Sărbători

Cum vin Sărbătorile și cei mai mulți dintre noi suntem predispuși la excese alimentare, medicul Vlad Ciurea a explicat și ce și cum trebuie să consumăm: „Noi trebuie să mâncăm, în special, ce am învățat să mâncăm în copilărie. Acele prime elemente se implementează în celule noastre și cer. Degeaba ardeleanului eu îi duc pe masă cele mai formidabile feluri de pește, de fructe de mare, că ardeleanul zice: No, apoi pentru mine cel mai bun pește e porcul! Nu poți, pentru că schimbi structura. Este foarte greu, mai trebuie o generație ca să ne educăm, iar noi de aici mâncăm într-un anumit fel. E foarte greu să schimbi alimentația. În primul rând, alimentația sănătoasă pe care o știm și o credem este alimentația pe care o cere organismul. Suntem, mai mult sau mai puțin, sclavii acestei alimentații. Dar cuvântul cheie este un echilibru. Să știm ce ne face rău! Tuturor ne place slana cu ceapă. Tuturor! Dar totul cu măsură! Acesta este răspunsul, să ții lucrurile în echilibru! Și să știi clar, că și vârsta contează, că la o anumită vârstă arzi mai mult, la alta mai puțin”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea.

 

Cele mai sănătoase moduri de a găti carnea de porc

Asociată în ultimii ani cu cu efecte negative asupra sănătății, carnea de porc este, de fapt, un aliment sănătos, cu mulți nutrienți. Dacă e gătită corect, beneficiile ei sunt remarcabile. 

În primul rând, trebuie să nu conțină aditivi și conservanți, să fie proaspătă și, bineînțeles, testată contra trichinelozei. De obicei, cele mai multe variante de preparare alese de români nu sunt însă și cele mai sănătoase. Frecvent se consumă prăjită, fapt care duce la creșterea conținutului de acrilamidă al produsului, dar și la densitatea calorică mărită a acestuia. La grătar, la cuptor sau fiartă la foc mic în tocană, carnea de porc își va păstra proprietățile și densitatea calorică nu va fi modificată.

Cel mai important în acest caz este găsirea punctului perfect de gătire. Carnea folosită trebuie să fie de grosime potrivită (bucăți de aproximativ 2 cm). Nu trebuie să ardeți sau să rumeniți prea mult carnea pentru a evita formarea de acrilamidă, care-i poate afecta calitatea. De asemenea, bucata trebuie rumenită la exterior, iar mijlocul să rămână ușor roșu.

Temperatura să nu depășească 180 de grade

În cazul în care alegeți să o preparați la cuptor, este recomandabil să gătiți încet, iar temperatura să nu depășească 180 de grade. Iar pe plită sau pe grătar trebuie făcută tot la foc mic și timp mai îndelungat. Consumată alături de o garnitură de legume sau cartofi, adăugată în orez și cușcuș, carnea de porc aduce beneficii și pentru sănătate, și în ceea ce privește satisfacția gustului.

Conținutul caloric nu este foarte ridicat (120-330 kcal/100 g), în special în părțile slabe. Cârnații, pe de altă parte, furnizează mai multă energie (400-600 kcal/100 g), motiv pentru care trebuie consumați cu moderație.

×
Subiecte în articol: sarbatori recomandări medic Vlad Ciurea