x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Senzația lipsei de timp. Medicul Vlad Ciurea: "Nu ne rămâne decât un singur lucru..."

Senzația lipsei de timp. Medicul Vlad Ciurea: "Nu ne rămâne decât un singur lucru..."

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2023   •   20:00
Senzația lipsei de timp. Medicul Vlad Ciurea: "Nu ne rămâne decât un singur lucru..."
Sursa foto: Hepta

Majoritatea dintre noi stimțim că avem tot mai puțin timp. Ziua pare că trece mai repede și nu apucăm să facem tot ce ne-am propus.

Acest sentiment persistă mai ales la persoanele care locuiesc în mediul urban și sunt supuse la foarte mulți factori externi. Avem prea multe responsabilități și activități, la muncă, acasă, cu familia, copiii, prietenii. 

Simțim că orele trec mai repede pentru că suntem preocupați de gândurile și grijile despre ce avem de făcut. 

De asemenea, oamenii percep trecerea mai rapidă a timpului odată cu înaintarea în vârstă. 

Care este soluția

Astfel că medicul neurochirurg Vlad Ciurea spune care este impactul rutinei zilnice asupra creierului. 

”Am constatat că această viteză taie din activitatea noastră zilnic, ne fură din timp, suntem mereu pe fugă. Nu ne rămâne decât un singur lucru: să facem toate lucrurile pas cu pas și să luăm metoda ardelenească, în care lucrurile sunt făcute așezat. 

Acest creier uman trebuie să adapteze la tot ceea ce este în jur. Nu poate să fie mereu pe grabă, iar cuvintele TREBUIE sau ACUM trebuie scoase din vocabularul nostru pentru că nu duc la nimic bun, iar săracul nostru creier este suprasolicitat. 

Îl îmbolnăvim foarte mult. Creierul are activitate electrică, se aprind niște luminițe de activitate, iar la un moment dat aceste luminițe cresc și nu mai reușesc să facă față. Se decompensează. Decompensarea cerebrală pe care o are creierul duce la epuizare și apar nevrozele. 

Acest sindrom care este în întreaga societate este burnoutul. Sunt persoane tinere, deștepte, care nu se mai adună, nu își găsesc cuvintele, le tremură mâinile, vor să spună cinci lucruri odată, izbucnesc în plâns. Totul este legat de suprasolicitare. Nu este o boală, este o suprasolicitare. Se cere prea mult de la angajații noștri. 

Lăsați-l să facă una, să se concentreze și așa mai departe. Teoria este a priorității. În Germania se lucrează după elemente programate, clare, iar la noi se lucrează haotic”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea pentru DC MEDICAL

Ce este burnout

Burnoutul este o afecțiune mentală și emoțională care apare când o persoană se confruntă cu un nivel ridicat de stres, epuizare fizică și emoțională, dar și o scădere a interesului sau satisfacției față de munca sau activitățile pe care le desfășoară în mod obișnuit.

Nu este doar oboseală obișnuită sau stres trecător, putând afecta sănătatea mentală și fizică a unei persoane.

Este adesea asociat cu locul de muncă, dar poate afecta și alte domenii ale vieții, cum ar fi relațiile personale sau activitățile de voluntariat.

Printre măsurile recomandate sunt stabilirea de limite la locul de muncă și în viața personală, psihoterapie, atenție sporită bunăstării fizice și mentale. 

×
Subiecte în articol: timp Vlad Ciurea burnout trebuie acum