x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sfaturi pentru îngrijirea vederii

Sfaturi pentru îngrijirea vederii

de Diana Scarlat    |    28 Feb 2019   •   15:00
Sfaturi pentru îngrijirea vederii
Sursa foto: LuminaStock/Getty Images/iStockphoto

Dacă ținem cont de pericolele care ne amenință ochii, putem să-i protejăm. Trebuie să respectăm câteva reguli de bază, pentru a avea ochi sănătoși cât mai mult timp, iar vizitele periodice la medic, pentru control, sunt recomandate, la orice vârstă. Pentru a preveni afecțiunile oftalmologice, se recomandă pauze la fiecare 30 de minute, pentru orice activitate care solicită vederea, precum și câteva măsuri simple de protecție.

Frecarea ochilor este unul dintre cele mai frecvente gesturi pe care le putem observa la foarte mulți dintre noi, dar și cea mai nerecomandată soluție pentru protejarea vederii. Specialiștii recomandă pauze lungi și dese, în timpul activităților, mai ales dacă lucrăm cu un laptop sau PC. De asemenea, sunt anumite exerciții care se pot face, pe cât de simple, pe atât de benefice pentru sănătatea ochilor. Închiderea și deschiderea repetată a pleoapelor, privirea degetului în mișcare lină de la stânga la dreapta și invers sau concentrarea privirii pe un obiect care se apropie și se îndepărtează ușor sunt câteva dintre recomandări, pentru a relaxa ochii. Unul dintre semnele care ne indică un pericol este reprezentat de ochii uscați. Ochii noștri trebuie să fie în permaneță hidratați. Totuși, nu se recomandă folosirea lacrimilor artificiale sau a altor substanțe fără a se cere mai întâi sfatul medicului, în urma unui control la cabinet. Și în alegerea acestor produse este recomandată maxima prudență.

Remedii la îndemână, pentru ochi sănătoși

Cearcănele sau roșeața ochilor nu sunt deranjante doar din punct de vedere al aspectului fizic. Aceste semne care arată o problemă ce poate deteriora vederea se evită prin îngrijirea atentă a ochilor, pentru a evita afecțiunile ulterioare care sunt anunțate prin apariția acestora. Remediile naturiste sunt binevenite pentru relaxarea ochilor, mai ales după vârsta de 30 de ani, nu doar pentru femei, ci și pentru bărbați. Televizorul, calculatorul și gadgeturile sunt tot atâtea pericole pentru sănătatea ochilor, mai ales dacă sunt folosite timp îndelungat. La fel și expunerea excesivă a ochilor la soare. Expunerea îndelungată la raze UV poate avea efecte dezastruase pentru ochi și reprezintă un factor de risc în apariția cataractei. Alimentația sănătoasă este foarte importantă pentru longevitatea vederii. Spanacul, varza, prazul, avocado, piersicile, morcovii și afinele sunt recomandate. De asemenea, peștele, mai ales tonul, macroul și sardinele, surse excelente de grăsimi Omega-3. Somnul sănătos asigură o viață mai lungă a vederii. Lipsa de somn și oboseala pot duce la sensibilități ale ochilor, care ulterior se pot transforma în afecțiuni.

Sunt recomandate produsele fără conservanți, pentru că și picăturile pentru ochi pot avea E-uri. La fel a în cazul produselor alimentare sau a cremelor pentru îngrijirea tenului, cele mai recomandate produse sunt cele cât mai naturale.

Elena Neacșu, oftalmolog

Feliile de castravete, aplicate deasupra ochilor, reprezintă cea mai eficientă soluție pentru relaxarea ochilor, foarte importantă pentru menținerea sănătății vederii, pe termen lung. În special, seara, după o zi obositoare și după expunerea ochilor la toate provocările, de la cititul în monitor, până la praf și noxe, o bună igienă, masajul pentru stimularea microcirculației din zona ochilor și o simplă aplicare a feliilor de castravete pe pleoape au efect miraculos.

 

×
Subiecte în articol: vedere îngrijire