Din ce în ce mai mulţi pacienți reclamă faptul că nu găsesc sau găsesc foarte greu medicamentele de care au nevoie pentru a-și menține boala sub control. Criza medicamentelor se adânceşte pe zi ce trece, iar pacienţii, sătui să mai aştepte o rezolvare din partea autorităţilor, au dezvoltat o aplicație care grăbește drumul pastitelor între depozite și farmacii. Este vorba de aplicaţia MedARP, care, pentru prima dată în România, conectează în timp real farmaciile, distribuitorii de medicamente și asociațiile de pacienți, astfel încât bolnavii să-şi găsească în cel mai scurt timp posibil tratamentul de care au nevoie.
Aplicaţia MedARP, lansată ieri de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) şi Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC), funcționează prin conectarea în timp real a tuturor părților implicate în circuitul medicamentelor. Aceasta va fi instalată gratuit în calculatoarele farmaciilor și ale distribuitorilor de medicamente şi va fi monitorizată de către asociațiile de pacienți. Acestea din urmă vizualizează comenzile preluate de către farmacii și trimise către distribuitori și urmăresc stadiul aprobării și onorării acestora. Bolnavii, în final, vor putea ști unde se află medicamentele de care au nevoie și cât de mult va trebui să aștepte până când ajung în farmacie.
În acest moment, aplicaţia se află în perioada de testare, iar de săptămâna următoare va fi total funcţională. “Şi acum este total funcţională, dar încă mai urmărim să remediem dacă apar erorile. În aplicaţie, la momentul acesta sunt înrolate peste 140 de farmacii din toată ţara - majoritatea sunt farmacii independente - şi patru distribuitori. Sunt sigură că în următoarea lună numărul acesta de farmacii se va dubla cel puţin şi la fel va creşte şi numărul de distribuitori”, a declarat Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Aceasta a mai precizat că în prezent este un singur producător în sistemul aplicaţiei, dar se poartă discuţii finale cu alţi trei.
De asemenea, un singur medicament pentru cancer este disponibil în aplicaţie, în această perioadă de test, dar se estimează că de luna viitoare vor fi mai multe medicamente pentru cancer şi afecţiuni imunologice.
“Aplicaţia este deschisă şi pentru alte terapii de pe alte arii terapeutice, dar pentru că aici a fost cea mai mare problemă în ultimul timp ne-am concentrat cumva pe aceste două grupe mari”, a explicat Lăpădatu, subliniind că “acest soft este absolut gratuit şi liber”. Farmaciile care vor să-şi procure aplicaţia trebuie să se adreseze celor două asociaţii de pacienţi.
Cum funcţionează aplicaţia
Pacientul merge într-una dintre farmaciile care au instalat aplicaţia şi, după scanarea codului de reţetă, dacă se constată că medicamentul prescris nu este în stocul farmaciei, se va plasa comanda prin intermediul aplicaţiei MedARP. Distribuitorul ales de farmacie va primi cererea în aplicaţie, în baza unui cod, şi va răspunde în maximum 2 ore dacă are medicamentul pe stoc şi când îl poate livra. În urma aprobării comenzii de către distribuitor, cererile către ceilalţi distribuitori vor fi anulate automat de către aplicaţie, iar farmacia anunţă pacientul că i-a fost găsit medicamentul şi când îl poate ridica din farmacie. Pacientul va trebui să valideze cu cardul de sănătate eliberarea medicamentului din farmacie, au mai precizat reprezentanţii pacienţilor.
MedARP va avea şi un Call Center pentru pacienţi, unde aceştia pot reclama lipsa medicamentelor sau pot cere informaţii despre cum funcţionează aplicaţia
„Îi invităm pe pacienții care știu că este dificil să facă rost de medicamentele de care au nevoie să se informeze constant, astfel încât să își cunoască drepturile. Atunci când li se spune în farmacie că medicamentele lor nu sunt disponibile să ceară să le fie înregistrată rețeta în aplicație”, spune Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer.