x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Somnul purifică organismul și mărește imunitatea

Somnul purifică organismul și mărește imunitatea

de Paul Bardasu    |    24 Aug 2022   •   07:20
Somnul purifică organismul și mărește imunitatea

Somnul ar trebui să devină o prioritate în viața oricărui om care vrea sănătate, dispoziție, energie pentru a face un milion de lucruri în fiecare zi, spune medicul Vasi Rădulescu. Din păcate, e un capitol pe care mai toată lumea îl ignoră. Și nu e deloc normal să facem asta.

Este alarmant cât de puțin preț punem pe somn, etapă crucială în care organismul se odihnește, se purifică, se reglează hormonal, își optimizează imunitatea, își întărește memoria și multe alte procese deosebit de importante. Cu toate acestea, avem impresia că putem dormi pe apucate, puțin, prost. Că recuperăm noi deficitul cândva. În realitate, nu-l recuperăm niciodată.

„În trecutul meu, am avut luni cu peste zece gărzi la spital, în care nu dormeam deloc sau pe apucate, cel mult câteva ore, când nu era haos și-mi permiteam. Devenisem o legumă din cauza somnului deficitar. Problema asta a gărzilor de 24 de ore, cu o uzură extraordinară, ar trebui discutată mai amplu la noi, dar nu e acesta subiectul materialului. Aici mi-am propus să pavez drumul cu câteva sfaturi de bun simț, de care te rog să ai grijă”, spune doctorul Rădulescu.

Încearcă să dormi bine în fiecare noapte. 7-8 ore. Iată câteva sfaturi utile:

1. Este indicat să nu iei în dormitor telefonul mobil, pentru că-l vei verifica de multe ori. Pe lângă faptul că îți va menține atenția la nivel înalt, te va bombarda și cu lumină albastră, care inhibă eliberarea melatoninei, un hormon crucial în inițierea și menținerea somnului.

2. Nu ține în dormitor niciun alt dispozitiv care emite lumină albastră, aici incluzând și televizorul.

3. Dormi la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul doarme mai bine la 18… 19 grade Celsius. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile; o poți crește, dar lasă cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

4. Seara evită să consumi alcool și prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

5. Lenjerie de pat și de corp cât mai confortabile. Fără șosete. Fără obiecte inutile prin pat.

6. Să fie liniște. Dacă vine zgomot de afară, ia un dispozitiv cu sunete albe (imită un ventilator, natura, marea, focul). Sunt ieftine și bune.

7. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Inclusiv în weekend.

 

Nu bea multă apă înainte de a te culca

 

8. Nu consuma lichide multe înainte de somn. Vei umple vezica și te vei trezi să mergi la baie. Filtrarea renală este mai mare în poziția culcat. 

9. Dacă suferi de anumite afecțiuni, mergi la medic sau la psiholog. Dacă sforăi groaznic, o vizită la ORL te poate ajuta. Dacă faci apnee în somn, o vizită la pneumolog te poate chiar salva.

10. Citește ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă ușor, direct din pat.

11. Expune-te dimineața și pe parcursul zilei la cât mai multă lumină, ideal naturală. Ea reglează nivelurile de melatonină și influențează puternic ciclul somn-veghe.

12. Stai în întuneric deplin atunci când te pregătești de culcare. Întunericul stimulează inițierea somnului.

 

Caseta

Umiditatea aerului, foarte importantă

Ai grijă la umiditatea aerului. Acum există aparate care nu necesită mare efort material, care îți indică parametrii aerului din casă. Este recomandat să fie la 50-55%. Mai ales în sezonul rece, când caloriferele sunt active, aerul este foarte uscat în dormitor, îngreunând respirația. În plus, poți utiliza aromatizoare de aer cu diverse substanțe naturale, cum ar fi uleiul de lavandă.


 

Expune-te la lumină naturală!

Lumina naturală produce mai multe efecte asupra sănătății și dispoziției noastre. Medicul Vasi Rădulescu a sintetizat patru motive pentru care merită să te expui la soare, cu măsurile de protecție binecunoscute: vara evită expunerea la orele de intensitate mare, folosește creme de protecție, hidratează-te bine.

Lumina de la soare te ajută să produci vitamina D chiar în piele. Sunt suficiente suprafețele expuse în mod normal (cap, gât, decolteu, brațe), timp de 10-15 minute, pentru a face vitamina D pe căi naturale. Această vitamină are roluri multiple în sănătatea oaselor, creștere, imunitate, energie, status mintal.

O expunere matinală la lumină naturală îți stimulează axul retino-melatoninic, optimizând ciclul somn-veghe. Expunerea te ajută să te trezești mai repede, să ai energie, implicit să adormi mai bine seara, când vei sta în întuneric și iarăși vei stimula natural circuitul melatoninei, substanță cu rol important în inducerea și menținerea somnului.

Fă o plimbare dimineața și leag-o de punctele expuse anterior. Plimbă-te ideal prin natură, departe de trafic și poluare. Te vei relaxa, îți vei oxigena mintea, te vei expune la imagini care te vor deconecta de la tabloul tipic de birou sau casă, unde ai de lucru mult la computer și vezi de regulă cam aceleași lucruri. Bonus: vei arde și niște calorii.

Lumina naturală înseamnă energie, optimism, motivație, bună dispoziție. Pur și simplu vei vrea să faci lucruri frumoase și valoroase când vei fi stimulat de lumină.

×