x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 mituri eronate despre slăbit

10 mituri eronate despre slăbit

de Istvan Deak    |    14 Iul 2014   •   19:04
10 mituri eronate despre slăbit

Mâncaţi dimineaţa, nu mâncaţi seara, alegeţi cola light în loc de sucurile de fructe, beţi multă apă, folosiţi o dietă. Auzim toate aceste recomandări când vine vorba despre slăbit şi ne miram că nu îşi fac efectul. Din contră, unele chiar duc la îngrăşare. Revista germană Focus a întocmit o listă cu 10 mituri eronate despre slăbit.

1. Urmaţi o dietă

“A urma o dietă înseamnă a renunţa la ceva pe placul omului. În cazul persoanelor cu intoleranţă la lactoză, dieta este obligatorie, dar este absolut neindicată pentru a slăbi pe termen lung”, spune nutriţionistul Volker Schusdziarra. Ca să slăbiţi trebuie să adaptaţi o eventuală dietă la propriul dumneavoastră organism. Diferenţele nu trebuie să fie mari faţă de ceea ce consumaţi în mod obişnuit. O schimbare majoră va provoca un eşec. Unui consumator de carne nu îi poţi recomanda un regim vegetarian. Poţi să mănânci şi o felie de tort, o îngheţată sau să consumi alcool, atât timp cât o faci cu măsură. Dacă vrei să schimbi ceva, poţi să alegi o felie de tort cu calorii mai puţine, sau un alt sortiment, sau să mănânci mai rar. “O dietă poate avea succes dacă respectă cele 5 reguli: reduce cantitatea energetică, omul rămâne sătul, satisface aşteptările de gust ale persoanei, stabilizează psihicul şi nu îngrădeşte calitatea vieţii”, susţine Schusdziarra.

Citește și Incredibil! DIETA DE SLĂBIT CU BERE!
12 trucuri ca să slăbești fără să ții o cură drastică

2. Slăbeşti dacă mănânci mai puţin

Cine se culcă seara pe stomacul gol va avea mai degrabă un atac de foame, decât greutatea dorită. Doar o persoană care se simte bine poate rezista unei schimbări pe termen lung. La aceasta contribuie saturaţia. Nu contează cât mănâncă o persoană, ci ce se află pe farfurie? Saturaţia depinde de cantitatea de mâncare îngurgitată şi nu de caloriile din mâncare. Saturaţia duce la mărirea stomacului. Dacă acesta este plin, creierul primeşte semnalul de a opri procesul de mâncare. Pentru stomac nu contează că se umple cu pâine şi salam sau cu cremă de brânză şi fructe. Un studiu a relevat că pentru a se satura, un om mănâncă la fel de multe paste precum cartofi, deşi valoarea energetică a pastelor este cu 200 de kilocalorii mai mare. Ca valori energetice, 40 de grame de alune echivalează cu 600 de grame de portocale, însă saturaţia apare doar de la portocale.

3. Slăbeşti mâncând fructe

Fructele sunt sănătoase dar nu ajută la slăbit decât dacă înlocuiesc alte hidrocarburi. Cine mănâncă înainte sau după masă nu va slăbi automat. Din contră, riscul este foarte mare să mai adauge calorii, mai ales dacă transformă asta într-un obicei. Un măr pe zi timp de un an aduce un surplus de grăsime de 2,5 kilograme, în cazul în care corpul persoanei nu are nevoie de acele 50 de calorii. Astfel se recomandă ca în locul unor felii de pâine cu unt să se consume fructe cu iaurt. De asemenea, fructele sunt recomandate în detrimentul dulciurilor. “Un măr este echivalentul a două bucăţele de ciocolată. Pe de altă parte, fructele stimulează insulina din cauza concentraţiei mari de hidrocarburi. Noaptea, corpul prelucrează grăsimile, însă concentraţia mare de insulină îl va împiedica să mai facă asta. De aceea recomandarea este să treceţi pe legume. Ardeiul, castraveţii şi morcovii menţin un nivel scăzut al insulinei. Au o valoare energetică scăzută şi ne saturează cu mai puţine calorii”, susţine nutriţionistul.

4 Slăbeşti cu suc de fructe

Reclamele cu sucurile care ajută la slăbit sunt doar poveşti, scrie Focus. Chiar dacă ele conţin minerale şi vitamine, gradul de saturaţie nici măcar nu se aproprie de cel al apei sau al ceaiurilor neîndulcite. Sucurile de fructe conţin multe hidrocarburi şi calorii, dar nu saturează. O jumătate de litru de suc corespunde unei fripturi de 200 de grame. Cine vrea să slăbească trebuie să renunţe la asemenea sucuri. Apoi, zahărul din aceste lichide ajunge foarte repede în sânge şi concentraţia de insulină creşte, stopând procesul de prelucrare a grăsimilor. “Cui nu îi place gustul apei sau ceaiului, poate să bea apa cu puţin sirop de fructe. Îndulcitorii din sirop sunt neglijabili”, consideră nutriţionistul.

5. Slăbeşti cu pâine din grâu integral

Chiar dacă are un grad de saturaţie ridicat, pâinea nu este recomandată pentru slăbit. Tentaţia este să pui pe o felie de pâine, unt şi o felie de ceva, fără să iei în calcul că mănânci 80% pâine. Un corn din făină de grâu integral are valoarea energetică mai mare decât o farfurie mare de cartofi prăjiţi. Cine vrea să renunţe la conţinutul de carne dintr-un sandwich cu două felii foarte subţiri de pâine poate opta pentru cremă de brânză, cu mare atenţie la sortiment fiindcă brânza cu emmentaler are valoarea energetică de patru ori mai mare decât cea obişnuită, mai scrie sursa citată. Este recomandat să renunţăm şi la unt, fiindcă 20 de grame de unt pe zi înseamnă 8 kg de surplus la finalul anului.

6. Mănâncă bine dimineaţa

Dimineaţa să mănânci ca un rege, la amiază ca un ţăran şi seara ca un cerşetor, spune un proverb. Cei de la Focus nu sunt de acord. “Dacă vrei să slăbeşti, atunci micul dejun este prima oportunitate să renunţi la câteva calorii. Acestea nu se reduc de la sine. Nimeni nu s-a îngrăşat fiindcă n-a mâncat dimineaţa. Stomacul nefiind antrenat cu mâncare încă de dimineaţa, tendinţa este ca şi la următoarele mese persoana să mănânce mai puţin. “Cine nu are poftă de mâncare dimineaţa, nu ar trebui să îşi facă griji. Cine mănâncă bine dimineaţa, ar trebui să reducă din conţinut la următoarele mese ale zilei. Pâinea cu unt şi gem aduce cu sine un conţinut energetic nedorit. Preferabil legume şi şuncă. Atenţie şi la musli şi cereale. Sunt bombe calorice”, notează publicaţia amintită.

7. Grăsimile produc grăsime

Tot mai mulţi producători promit marea cu sarea cu produse light, fără să divulge faptul că acestea sunt pe bază de îndulcitori. Realitatea este că produsul light nu va aduce efectul de saturaţie dorit şi va obliga persoana să consume mai mult pentru a se satura. Efectul la nivel energetic va fi devastator. Riscul de îngrăşare este garantat. Un studiu al Universităţii Tehnice din Munchen a arătat că însăşi aroma de grăsime saturează automat şi nu poate fi înlocuită. Recomandarea este evitarea produselor light, dar consumul cu măsură de grăsimi naturale.

8. Slăbeşti dacă bei multă apă


Recomandarea clasică a nutriţioniştilor este să bem un pahar de apă înainte de fiecare masă şi de fiecare dată când ne este foame. Pe sistemul stomacul se umple şi ne trece foamea. Realitatea este că trucul are efect limitat şi de obicei nu ţine foarte mult. În aceeaşi idee, recomandarea beţi apă foarte rece fiindcă stomacul consumă calorii ca să o încălzească la temperatura corpului are un efect neglijabil. Doar 30 de calorii se consumă la “încălzirea” unui litru de apă rece.

9. Slăbeşti doar dacă faci sport

Cine are încă iluzia că va slăbi mâncând la fel, dar alergând mai mult, se înşeală pe termen lung. Ca să scapi de o jumătate de kilogram de grăsime trebuie să parcurgi pe jos 56 de kilometri într-o săptămână. Realitatea este că poţi să slabeşti doar prin sport abia în momentul în care ai un corp antrenat şi grupele musculare dezvoltate, astfel încât corpul începe să consume din depozitele de grăsime. Un studiu al Universităţii din Chicago a arătat că toate caloriile arse în timpul mişcării nu au nici un efect asupra greutăţii persoanei. Sportul poate avea repercusiuni pozitive asupra greutăţii doar dacă este combinat cu o dietă.

10. Regimul vegetarian slăbeşte


Pare logic că eliminarea cărnii va duce la pierderea în greutate, însă studiile arată contrariul. Laptele, caşcavalul, ouăle pot avea efectele nedorite similare consumului de carne. Studiile arată că regimul vegetarian s-a dovedit mai puţin eficient în pierderea greutăţii decât alte diete obişnuite. Uleiurile şi produsele din soia au un efect garantat în blocarea procesului de prelucrare a grăsimilor.

×