x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 simptome care îți arată că ești însărcinată

10 simptome care îți arată că ești însărcinată

de Redacția Jurnalul    |    10 Mai 2024   •   20:30
10 simptome care îți arată că ești însărcinată

Există câteva semne care îți spun că ești însărcinată, chiar înainte de a face un test.

Desigur, momentul apariției lor poate varia de la o persoană la alta. În timp ce unele femei pot avea nenumărate semne timpurii, altele pot avea experiențe mult mai subtile sau  pot să nu observe niciun simptom, mai ales în primele săptămâni de sarcină.

La o menstruație normală de 28 de zile, concepția are loc la 14 zile după ultimul ciclu. La peste 17 zile de la ultima menstruație începe sensibilitatea la mirosuri, oboseală, temperatură bazală crescută, sâni sensibili. 

Între 20 - 26 de zile de la ultima menstruație pot să apară sângerări sau mucus cervical mai gros. Între 28 - 35 de zile de la ultima menstruație încep urinările frecvente și schimbările de dispoziție. Poate să apară lipsa menstruației. La peste 35 de zile de la ultima menstruație apar și alte simptome ale sarcinii.

Temperatura bazală crescută

Dacă monitorizezi temperatura bazală a corpului pentru a urmări ovulația, poți observa că aceasta rămâne ridicată și după ovulație.  Dacă aceasta durează mai multe zile poate fi un semn că ești însărcinată.

Sensibilitate la mirosuri

Multe femei observă o sensibilitate crescută la mirosuri chiar de la începutul sarcinii. 

Sensibilitatea sânilor

Modificările hormonale din timpul sarcinii pot face ca sânii să fie mai sensibili, umflați sau chiar dureroși la atingere. Vei putea observa cum areolele devin mai închise la culoare.

Oboseală

Unele femei se pot simți extrem de obosite, fără un motiv anume. Acest lucru se întâmplă din cauza nivelurilor crescute de progesteron și alte schimbări hormonale.

Sângerare de implantare

Această situație este cunoscută sub numele de sângerare de implantare, atunci când embrionul se atașează de peretele uterin. Apare ca o scurgere ușoară, mai puțin intensă decât menstruația.

Urinări frecvente

Creșterea în volum a sângelui și modificările în funcționarea rinichilor în timpul sarcinii pot duce la nevoia de a urina mai des decât în mod obișnuit, un simptom care se poate intensifica pe parcursul sarcinii.

Schimbări de dispoziție

Fluctuațiile hormonale pot provoca schimbări bruște de dispoziție. Poți plânge din senin, te poți enerva fără motiv sau poți fi foarte agitată.

Arsuri la stomac și indigestie

Pe măsură ce sarcina progresează și uterul se extinde, poate presa pe stomac și alte organe, provocând arsuri la stomac și indigestie.

Salivă excesivă

Producția crescută de salivă, cunoscută sub numele de ptyalism, este un simptom mai puțin cunoscut al sarcinii.

Sensibilități alimentare

La fel ca pofta pentru anumite alimente, aversiunile alimentare sunt des întâlnite în sarcină. Acestea pot varia de la o repulsie față de cafea până la dezgust pentru alimente care anterior îți plăceau, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: insarcinata