x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 15 Febuarie: ziua copilariei cu cancer

15 Febuarie: ziua copilariei cu cancer

15 Feb 2012   •   13:08

Lipsa medicamentelor si a aparaturii performante sunt principalele probleme cu care se confrunta copii suferinzi de cancer din Romania, avertizeaza Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din tara noastra, cu prilejul "Zilei copilariei cu cancer' – 15 februarie. "O zi sumbra pentru micutii pacienti din Romania si a parintilor acestora, care se vad lipsiti de sanse, din cauza indiferentei decidentilor din sanatate (lipsa medicamentelor esentiale asigurarii supravietuirii, lipsa aparaturii pentru investigatii si tratament, precum si lipsa responsabilitatii statului), indiferenta care nu face decat sa accentueze stresul cauzat de boala', se precizeaza intr-un comunicat al FABC. Acestor lipsuri li se mai adauga altele la fel de grave. In tara noastra sunt doar 50 de medici specialisti in oncologie pediatrica. Deoarece aceasta specialitate a medicinei, oncologia pediatrica, a fost desfiintata in urma cu sase ani. Putini oncologi pediatri, dar si putine asistente medicale in sectiile unde sunt internati copii suferinzi de cancer. "Am incercat sa convingem forurile competente ca sectiile de oncologie pediatrica trebuie dotate din punct de vedere al personalului auxilar ca si sectiile de terapie intensiva. Pentru ca, de fapt asta si ofera, un fel de terapie intensiva pentru cel putin jumatate dintre pacienti. Este ingrozitor de greu sa lucrezi cu un medic, o asistenta si o infirmiera pe tura la un numar de 30 -40 de pacienti atrage atentia conf. dr. Monica Dragomir, seful Sectiei Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic "Prof. dr. Al. Trestioreanu' Bucuresti.

Situatia este dramatica in conditiile in care, asa cum avertizeaza doctorul Cristian Scurtu, seful Sectiei Oncopediatrie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "MS Curie', "cancerul la copii este o afectiune frecvent intalnita, din punct de vedere al prevalentei acestei boli'.

Potrivit FABC, in tara noastra, sunt aproximativ 5.000 de copii intre 0 si 14 ani bolnavi de cancer. Anual, alti 500 de copii sunt diagnosticati cu diferite forme de cancer.

×