
De asemenea, atunci când vezi sau auzi o altă persoană căscând, ai și tu tendința să o imiți.
De ce simți că nu ai aer
Senzația de lipsă de aer este un simptom care poate preceda căscatul. Când simți că nu ai suficient oxigen, acest gest ajută la inhalarea unei cantități mai mari de aer. Căscatul devine astfel un mecanism natural de reglare a nivelului de oxigen din sânge, potrivit medicool.ro.
În timpul unui efort fizic intens, corpul are nevoie de mai mult oxigen. Dacă respirația nu se adaptează, poți simți o lipsă de aer, iar căscatul apare ca o încercare de a suplimenta necesarul de oxigen.
Stres și anxietate
În situații de stres, corpul intră într-o stare de alertă, iar rrespirația se intensifică pentru a furniza mai mult oxigen mușchilor. Acest răspuns fiziologic poate duce la senzația de lipsă de aer și căscat frecvent, care acționează ca un mecanism de relaxare.
Hipotensiune arterială
Tensiunea arterială scăzută afectează fluxul de sânge către organe. Senzația de lipsă de aer apare ca urmare a reducerii aportului de oxigen și poate declanșa respirație accelerată (hiperventilație). Căscatul poate fi un alt mecanism compensatoriu pentru a crește aportul de oxigen și a regla fluxul de sânge.
Hpertensiunea apare și când te ridici brusc în picioare și sângele nu ajunge suficient de repede la creier dar poate fi cauzată și de afecțiuni cardiace care afectează pomparea sângelui, cum ar fi insuficiență cardiacă și aritmiile. Deshidratarea poate fi o altă cauză a tensiunii arteriale scăzute.

Alte simptome care indică tensiune arterială scăzută:
- senzații de amețeală
- vedere încețoșată
- dureri în piept
- palpitații
- leșin.
Boli cardiace
Anumite afecțiuni cardiace afectează furnizarea de oxigen în organism. În cazul unui atac de cord, fluxul de sânge către inimă scade, ceea ce poate duce la senzație de lipsă de aer și dificultăți în respirație. Căscatul excesiv poate apărea ca un mecanism de suplimentare a oxigenului în sânge și de compensare a problemelor de circulație.
Nervul vag, cu rol important în reglarea ritmului cardiac și a respirației, poate fi afectat de diverse afecțiuni cardiace. Acesta stimulează respirația profundă și poate activa căscatul frecvent ca o metodă de relaxare.
Boli cardiace pot avea ca simptome senzația de lipsă de aer și căscat des:
- insuficiență cardiacă
- angina pectorală
- aritmiile
- cardiomiopatia.
- durere în piept
- oboseală
- senzație de amețeală
- leșin.
Probleme respiratorii
Astmul, bronșita, pneumonia și răcelile comune pot cauza dificultăți de respirație, senzație de lipsă de aer și căscat frecvent. Căscatul este mecanismul prin care corpul compensează respirația dificilă și oxigenarea insuficientă. În timpul unei crize de astm căscatul aduce mai mult aer în plămâni și ajută la restabilirea unui flux optim de oxigen, notează medicool.ro.