x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

5 minciuni despre nutriţie care îţi distrug sănătatea

0
24 Iul 2017 - 15:55

Cu atâtea descoperiri ştinţiifice care duc la noi concluzii tot timpul, e greu să îţi dai seama, în cele din urmă, ce e bine să mâncăm şi ce nu. The Independent a discutat cu nutriţionista Rhiannon Lambert pentru a puncta aceste cinci minciuni despre nutriţie care ne fac rău.

1. Mâncatul prea multor ouă îţi face rău

Mulţi oameni se tem că, dacă mănâncă prea multe ouă, o să se simtă rău, deoarece conţin mult colesterol, care se crede că ar creşte riscul de apariţie a unor boli de inimă. Însă, în ciuda nivelului mare de colesterol, nutriţionista Lambert susţine că ouăle nu cresc colesterolul din sânge. “De fapt, ouăle conduc la creşterea nivelului de HDL, colesterolul << bun >>, care este cunoscut pentru că reduce riscul apariţiei multor boli”. În plus, nutriţionista a menţionat că există o mulţime de studii care arată că ouăle nu sunt asociate cu bolile inimii.

Lambert crede că ouăle sunt, de fapt, alimente fără de greşeală, deoarece au un nivel ridicat de proteine, de grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi unici.

2. Uleiurile vegetale sunt sănătoase

Potrivit lui Lambert, afirmaţia că uleiurile vegetale sunt sănătoase “nu poate fi departe de adevăr”. Studiile anterioare au arătat că grăsimile polinesaturate micşorează riscul de apariţie a unei boli de inimă şi este singurul motiv pentru care oamenii consideră că uleiul vegetal este benefic.

“Oricum, este important să realizezi că există diferite tipuri de grăsimi polinesaturare, în principal omega-3 şi omega-6”, a spus Lambert. “În timp ce luăm omega-3 din peşte şi erbivore, cea mai importantă sursă de omega-6 acizi graşi provine din seminţe prelucrate şi ulei vegetal. Este important să consumăm omega-3 şi omega-6 în cantităţi echilibrate, însă toţi mănâncă prea puţină omega-3 şi prea multă omega-6.”

Aceste seminţe sunt asociate cu o semnificativă creştere a riscului de boli de inimă, care este cel mai mare ucigaş din lume. Principalul motiv pentu care uleiul vegetal este periculos este pentru că este supus unor substanţe chimice toxice când este procesat.

3.Carnea îţi face rău

Mare parte din carnea care se află în supermarket-uri este foarte diferită de carnea pe care o mâncau strămoşii noştri. Animalele sunt crescute în captivitate, iar carnea este foarte procesată. Asta înseamnă că o parte din carne poate avea un efect negativ asupra sănătăţii, însă nu putem generaliza.

Nutriţionista Rhiannon Lambert a afirmat că  este perfect normal să consumi carne roşie, neprocesată şi gătită corect o dată pe săptămână, deoarece este bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi şi plină de proteine. Oricum, alimentaţia sănătoasă este despre echilibru.

4. Toate caloriile sunt egale

Unii oameni sunt de părere că dacă îţi doreşti săslăbeşti, trebuie să creezi un deficit de calorii, însă asta nu este adevărat. Ceea ce mănânci este mult mai important decât numărul de calorii consumate.

De exemplu, consumul de proteine va reduce apetitul comparativ cu acelaşi număr de calorii provenite din grăsimi şi carbohidraţi. În plus, este mult mai greu să te opreşti din mâncat anumite alimente comparativ cu altele.

Alimentele pe care trebuiesă ne concentrăm sunt: cartofii, ouăle, fasolea, vita şi fructele, în timp ce e de preferat să evităm dulciurile.

5. Consumul de grăsimi te face gras

Acest sfat este fals, fapt dovedit în timp. Ce este cel mai important, multe produse “slabe în grăsimi” sau “fără grăsimi” conţin o cantitate mare de zahăr, deoarece lipsa de grăsimi reduce gustul produsului.

“În ciuda faptului că grăsimile au mai multe calorii pe gram decât proteinele sau carbohidraţii, dietele care sunt bogate în grăsimi nu îi fac pe oameni graşi.”, a afirmat Lambert.

Având o dietă care este bogată şi în carbohidraţi şi în grăsimi, în acelaşi timp, te va face gras, însă nu este din cauza grăsimilor. În realitate, studiile arată că oamenii care consumă multe grăsimi sănătoase pierd mai mult în greutate decât cei care au diete slabe în grăsimi.

Citeşte mai multe despre:   ouă,   carne,   fructe,   dieta,   sfaturi nutritie

 



Mai multe titluri din categorie

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.   Marele campion american...

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Românii se pot înscrie pe platforma de vaccinare fie online, fie prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică sau prin medicii de familie. Înscrierile în platforma informatică de...
Serviciul de email marketing furnizat de