x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

5 MITURI alimentare cunoscute. Iată cum sunt combătute de specialiști!

0
22 Sep 2015 - 09:51
5 MITURI alimentare cunoscute. Iată cum sunt combătute de specialiști!
Nutriția este un domeniu pe care toți credem că îl cunoaștem. Realitatea este cu totul alta, însă din dorința de a slăbi și de a avea un stil de viață sănătos, căutăm să ne informăm și nu folosim cele mai corecte surse.

De-a lungul timpului au fost promovate multe afirmații neadevărate și oamenii au început să evite anumite alimente, potrivit www.prevention.com.

În continuare sunt prezentate cele mai cunoscute mituri în ceea ce privește nutriția:

Mitul 1: Consumul ridicat de proteine este dăunător rinichilor.
În 1983, cercetătorii au descoperit că atunci când consumăm mai multe proteine crește rata filtrării glomerulare. De aici, mulți au dedus că proteinele sunt dăunătoare rinichilor, supunându-i unui stres ridicat.

Ce demonstrează știința: legătura dintre proteine și rata filtrării glomerulare este reală și demonstrată de oamenii de știință olandezi, totuși nu există absolut niciun studiu care să arate că proteinele sunt dăunătoare rinichilor sănătoși.

Sfat: ca o regulă generală în ceea ce privește aportul zilnic de proteine, nutriționiștii susțin că trebuie să consumăm 2 grame de proteine pe kilocorp, având în vedere greutatea ideală. De exemplu, dacă vrem să menținem o greutate de 70 kg trebuie să consumăm 140 gr proteine.

Dacă scopul este de a slăbi de la 80 de kg la 60, se recomandă un consum de 120 gr proteine.


Mitul 2: Cartofii dulci sunt mai sănătoși decât cartofii albi.
Acest mit este generat de modalitatea în care, în ultima perioadă, obișnuim să consumăm cartofii (albi): prăjiți, sub formă de chipsuri sau gratinați. Astfel, cartofii au fost asociați cu un risc crescut de diabet și obezitate. În acest timp, cartofii dulci sunt mâncați ca atare, fierți sau copți și sunt lăudați pentru nutrienți și indicele glicemic scăzut.

Ce demonstrează știința: cartofii albi și cartofii dulci sunt diferiți din punct de vedere nutrițional, dar asta nu înseamnă că unii sunt mai buni decât ceilalți. De exemplu, cartofii dulci au mai multe fibre și mai multă vitamina A, dar cei albi sunt mai bogați în minerale esențiale precum fierul, magneziul și potasiul.

Sfat: modalitatea în care consumați cartoful este mult mai importantă decât dacă este alb sau dulce. Alegeți întotdeauna metoda de preparare simplă, prin fierbere sau la cuptor.



Mitul 3: Carnea roșie cauzează cancer.
În 1986, cercetătorii japonezi au realizat un studiu pe șobolani, care a demonstrat că există o legătură între riscul de a dezvolta cancer și compușii din carnea mult prea gătită sau prajită la temperaturi ridicate. De atunci, oamenii au început să asocieze consumul de carne cu această boală.

Ce demonstrează știința: nu există absolut niciun studiu care să evidențieze o relație cauza-efect între consumul de carne roșie și cancer. În ceea ce privește studiile pe populație, ele sunt departe de a fi concluzive, evidențiind adesea doar obiceiuri alimentare și trenduri în ceea ce privește dieta.

Sfat: nu renunțați la carnea la grătar dacă vă place. Cei care preferă carnea roșie, dar se tem de riscul de boală evidențiat adesea, ar trebui să taie secțiunile arse sau multe prea prăjite.

Mitul 4: Siropul de porumb bogat în fructoză îngrașă mai mult decât zahărul.
De-a lungul timpului, acest sirop de porumb bogat în fructoză a fost considerat responsabil pentru creșterea nivelului de lipide din sânge și cauza obezității americanilor.

Ce demonstrează știința: atât siropul de porumb cât și sucroza, cunoscută ca zahăr de masă, conțin cantități de fructoză similare. De exemplu, cele mai comune două tipuri de sirop de porumb bogat în fructoză au 42%, respectiv 55% fructoză în compoziție. Zahărul este aproape identic, din punct de vedere chimic, conținând 50% fructoză.

Realitatea este că nu există nicio diferență între cele două, vă veți îngrășa la fel dacă veți consuma în exces zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoză.

Mitul 5: Sarea este responsabilă pentru hipertensiunea arterială și trebuie evitată.
În 1940, Walter Kempner, cercetător la Universitatea Duke, a devenit faimos după ce a utilizat ca metodă de a trata hipertensiunea arterială restricționarea cantității de sare. Ulterior, studiile au confirmat că hipertensivii care au renunțat la sare și-au rezolvat problema de sănătate.

Ce demonstrează știința: studiile științifice au arătat că nu există niciun motiv ca oamenii cu tensiune arterială normală să restricționeze consumul de sodiu. Dacă totuși valorile tensiunii arteriale sunt peste normal s-ar putea să aveți o sensibilitate la sare. Cei care totuși nu vor să renunțe, pot să își echilibreze dieta consumând alimente bogate în potasiu.

Sfat: Optați pentru un regim alimentar bogat în potasiu, alegând să introduceți în dietă fructe, legume și leguminoase. De exemplu, spanacul, broccoli-ul, bananele și cartofii albi și fasolea boabe conțin mai mult de 400 mg de potasiu per porție.


Citeşte mai multe despre:   sare

 



Mai multe titluri din categorie

Ce băutură scade tensiunea arterială

Ce băutură scade tensiunea arterială
Presiunea sângelui poate fi influențată de alimentație. Așadar, ești conștient ce consumi ? Pentru că un anumit tip de băutură ajută la scăderea tensiunii arteriale sistoliice și diastolice,...

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...
Serviciul de email marketing furnizat de