x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 sfaturi bune pentru inimă

5 sfaturi bune pentru inimă

de Mirela Dădăcuş    |    19 Mai 2009   •   00:00
5 sfaturi bune pentru inimă
Sursa foto: /FOTOLIA

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în România şi în majoritatea ţărilor europene, atât la femei cât şi la bărbaţi, cu toate că, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acestea pot fi prevenite în totalitate. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont pentru a avea o inimă sănătoasă.

1 Stop Fumat!
Indiferent dacă fumezi 5 sau 50 de ţigări zilnic, nu există nici un dubiu că acest viciu îţi afectează starea de sănătate. Riscul unui fumător de a suferi de boli cardiovasculare este de 2-4 ori mai mare comparativ cu cel al unui nefumător.

Nicotina intensifică activitatea inimii, creşte frecvenţa bătăilor cardiace, dar şi tensiunea arterială. Medicii spun că fumătorii sunt de două ori mai expuşi riscului unui infarct şi de trei ori, riscului unui accident vascular cerebral. Riscul de îmbolnăvire a inimii scade începând chiar cu ziua în care renunţăm la fumat.

2 Atenţie la HTA!
Creşterea tensiunii arteriale, cunoscută sub numele de hipertensiune arterială (HTA), este o cauză a unor boli de inimă, rinichi sau a accidentului vascular cerebral. HTA este periculoasă pentru că nu prezintă nici un simptom alarmant. Ea poate fi prevenită prin menţinerea unei greutăţi corporale optime, prin activitate fizică periodică şi susţinută, dietă cu un conţinut scăzut de sare şi grăsimi şi administrarea de suplimente cu potasiu, calciu, magneziu, untură de peşte.

3 Provizii de colesterol "bun"
Un nivel crescut al colesterolului "rău" reprezintă un factor de risc major în bolile de inimă. Colesterolul "rău" (LDL) se depozitează pe pereţii arterelor coronare şi cerebrale. Colesterolul din corp poate fi produs de ficat sau poate fi dobândit din alimente bogate în grăsimi. Astfel, este important să mâncăm alimente cu conţinut scăzut de grăsimi: carne de pui sau curcan preparată la cuptor, grătar sau fiartă (fără piele), peşte, file de muşchi fără grăsime, lapte degresat, brânză nesărată, fructe şi legume proaspete, congelate sau uscate, cereale şi pâine cu conţinut redus de sare.

4Nu obezităţii şi alcoolului!
O dietă echilibrată, combinată cu exerciţii fizice, previne obezitatea. Consumaţi cu măsură carne şi brânzeturi grase, mezeluri, ouă, cartofi prăjiţi, prăjituri, ciocolată, sucuri îndulcite cu zahăr. Şi mişcarea previne bolile de inimă, prin menţinerea unei tensiuni arteriale normale. În schimb, consumul excesiv de alcool creşte riscul de cardiopatie ischemică, boală cerebrovasculară şi moarte subită. Cardiologii recomandă un consum redus de alcool (cca. 10-30 g/zi).

5 Adio, stres
Acumularea stresului poate duce, în timp, la un grad accentuat de oboseală, la creşterea tensiunii arteriale şi a numărului bătăilor inimii. Atenţie! Uneori, stresul intens poate favoriza apariţia unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral. Potrivit specialiştilor, activitatea fizică, practicată sistematic este cea mai bună metodă de a scăpa de stres. Mişcarea îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, ceea ce diminuează considerabil riscul apariţiei bolilor de inimă.

×
Subiecte în articol: recomandări