x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 6 mituri despre somn. Ce e adevărat şi ce nu 

6 mituri despre somn. Ce e adevărat şi ce nu 

de Maria Coman    |    05 Apr 2022   •   07:45
6 mituri despre somn. Ce e adevărat şi ce nu 

Problemele de somn sunt un fenomen la nivel mondial și au un impact impresionat asupra calităţii vieţii multora între noi. Primul pas în abordarea acestora este să ne educăm și să scăpăm de toate miturile și poveștile care se referă la odihnă. 

Mitul 1 Un pui de somn în timpul zilei te va ajuta să dormi mai bine noaptea. 

Sigur, e foarte tentant să facem asta, mai ales în weekend, după un prânz mai copios și eventual după un pahar de vin. Dar specialiștii ne spun că unul dintre cele mai importante lucruri pentru organismul nostru este rutina. De aceea am avut probleme în pandemie, pentru că am ieșit din rutină, programul nostru obișnuit zilnic s-a schimbat fundamental. Totuși, somnul poate ajuta unii oameni, atât timp cât nu au probleme cronice legate de insomnii. Dacă ești o persoană în vârstă sau o persoană care suferă de dureri cronice și ai dormit prost într-o noapte, un pui de somn poate fi o completare utilă. Dar nimic mai mult de 30 de minute – dacă intri într-o stare de somn profund, te vei simți amețit când ieși din ea, mai degrabă decât împrospătat și bine odihnit. O altă excepție este dacă ai un bebeluș sau copii mici care te țin treaz noaptea. 

Mitul 2 Culcatul devreme e cheia unui somn odihnitor 

Ar putea suna contraintuitiv, dar dacă dormi prost, atunci să mergi la culcare cu o oră mai devreme e foarte rar o soluţie.  Cei mai mulţi dintre noi devin rapid iritaţi şi necooperanţi dacă nu dorm suficient mai mult de o noapte sau maximum două. Iar asta se transformă într-un cerc vicios. Anxietatea declanşează reacţia de luptă sau fugă, iar patul devine un declanşator al acestei reacţii. Aşa că ceea ce facem este să ne petrecem cât mai puţin timp în pat. Soluţia în acest caz este să ne culcăm atunci când ne simţim suficient de obosiţi. Oamenii fac yoga înainte de culcare, o baie, aprind lumânări ambientale, în dorinţa de a adormi mai devreme, dar 10 ore în pat sunt probabil mult prea multe. Corpul știe că nu are nevoie de atât de mult somn. Cu cât devenim mai vigilenți cu privire la oră, cu atât este mai puțin probabil să ne culcăm”.

Mitul 3 Dacă te trezeşti în mijlocul nopţii, nu te ridica din pat

O problemă frecventă este aceea că odată ce modelul de somn a fost întrerupt, ne trezim din ce în ce mai frecvent la aceeaşi oră din noapte, iar apoi apare şi anxietatea agravată de incapacitatea de a adormi din nou. Este tentant să stai în pat, în speranța că vei adormi din nou, dar nu acesta este răspunsul. Să te trezești la aceeași oră în fiecare noapte este un semn că ți-ai antrenat ceasul intern pentru a te trezi. Când te uiți la ceasul propriu-zis, confirmi că, da, corpul tău a făcut ceea ce trebuie trezindu-te la 3.13 a.m., să zicem. Aşa se creează un model de trezire pentru a verifica ora şi acelaşi tip de răspuns despre care vorbeam mai sus, luptă sau fugi. Când te trezești, nu te uita la ceas. În schimb, ridică-te din pat și intră în altă cameră și citește sau ascultă o carte audio, schimbă starea emoţională, iar atunci când ţi se face somn, întoarce-te în pat. O variantă ce poate fi de ajutor este cea a jurnalului. Petrece 20 de minute scriind despre toate lucrurile pe care le ai în minte. Identifică și problemele cu care poți face față și fă un plan pentru fiecare. Ia în considerare și elementele care sunt îngrijorări ipotetice. Scopul este de a te asigura că patul nu mai este locul de îngrijorare, deoarece abordezi aceste probleme în timpul zilei.

Mitul 4 Rutina de seară este cea mai importantă 

Am fost învățați încă din copilărie despre importanța de a ne pregăti de culcare în mod corect, fie cu o baie caldă, citind o carte sau cu o ceaşcă de ceai. Prin urmare, este o surpriză să afli că cel mai important moment pentru stabilirea unei noi rutine de somn este prima oră a zilei și nu ultima. E important să ne trezim la aceeaşi oră în fiecare zi, inclusiv în weekend, stai un pic la lumina soarelui, fă câteva exerciţii de stretching. Nu numai că te vei simți mult mai bine, dar vei remarca şi o diferenţă semnificativă în somnul de noapte. 

Mitul 5 Este important să dormim 8 ore pe noapte

Ni se spune permanent că avem nevoie de 8 ore de somn, dar realitatea este că suntem evident diferiţi. Probabil cel mai cunoscut exemplu în acest sens a fost Margaret Thatcher, care pretindea că se dezvoltă cu patru ore pe noapte. Unii oameni au nevoie de 10 ore de somn, alţii de mult mai puţin. Iar etapele vieţii schimbă şi ele paradigma. Persoanele în vârstă au tendința de a avea un somn mai ușor, în timp ce adolescenții au nevoie de mai mult decât majoritatea. 

Mitul 6 Alcoolul te ajută să dormi mai bine

Sunt mulţi cei care susţin că un pahar de vin, două sau trei seara îi ajută să adoarmă şi să doarmă mai bine, dar somnul indus de alcool nu este deloc unul odihnitor. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul relaxează într-o primă etapă,  prin intensificarea substanței chimice relaxante din creier, acidul gamma-aminobutiric (GABA), care calmează creierul și sistemul nervos. 

×