x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A crescut numarul persoanelor care fac rujeola si rubeola

A crescut numarul persoanelor care fac rujeola si rubeola

07 Dec 2011   •   13:18

Ministerul Sanatatii avertizeaza ca, la nivel national, a crescut numarul cazurilor de rujeola si rubeola, motiv pentru care a initiat campanii suplimentare de vaccinare.

Astfel, daca in 2010 au fost confirmate in toata tara 193 cazuri de imbolnavire cu rujeola, in 2011 numarul acestora a crescut la 3.270 de imbolnaviri.

Cele mai multe cazuri sunt inregistrate in judetele din NV tarii ,respectiv in judetele Bihor (560), Cluj (462), Maramures (422), Salaj (341), Satu-Mare (319).

Si numarul cazurilor de rubeola a crescut anul acesta de aproape 3 ori, fata de anul trecut. Daca in 2010 au fost intregistrate 350 de cazuri de imbolnavire, anul acesta s- au confirmat nu mai putin de 1064 de cazuri.

In toata zona europeana exista o evolutie a numarului cazurilor de rubeola si rujeola, in acest context si Romania este afectata. Principala cauza a imbolnavirilor se datoreaza absentei vaccinarii la grupele de varsta eligibile, cuprinse in calendarul de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii.

In anul 2010, comunitatile cele mai afectate au fost cele de rromi care au copii nevaccinati, iar in anul 2011 infectia s-a extins si la copii nevaccinati din unitatile de invatamant prescolar si scolar.

Ca masura de stopare a extinderii numarului de imbolnaviri directiile de sanatate publica au intervenit in focarele de colectivitati, inclusiv prin vaccinare ROR suplimentara la persoanele nevaccinate identificate. In prezent, Ministerul Sanatatii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare in toate colectivitatile cu risc de cumul de cazuri.

×