x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Accidente nucleare. Consecinţe asupra sănătăţii

Accidente nucleare. Consecinţe asupra sănătăţii

14 Mar 2011   •   20:46

Iradiere. Simpla evocare inspaimanta. Despre riscuri in caz de expunere la radioactivitate semnificativa, vorbeste Alain Rannou, specialist expert in radioprotectie la Institutul de Radioprotectie si Siguranta Nucleara din Franta intr-un interviu pentru OMS publicat azi, 14 martie.

In caz de expunere directa la doze ridicate de raze ionizante consecintele asupra sanatatii pot fi foarte grave. Un numar important de celule din organism sunt total distruse. Consecintele variind de la eritem cutanat, asemanator celui provocat de expunerea prelungita la soare, la sterilitate, trecand prin cataracta, tulburari digestive si ale sistemului nervos, pana la deces. Pe termen lung, se pot inregistra si alte consecinte asupra sanatatii. Printre acestea, aparitia de cancere sau dezechilibre la nivel genetic.

Celule nedistruse de iradiere risca sa fie supuse unor modificari cromozomiale. Daca expunere radioactivitate este semnificativa se poate demonstra legatura dintre aceasta si aparitia unor cancere, spune Alain Rannou. Trebuie stiut ca expunere la radioactivitate nu se limiteaza la momentul accidentului nuclear. Inhalarea de materii contaminate in timpul si dupa producerea accidentului expune organismul la doze radioactive periculoase.

Ceea ce accentueaza riscul de cancer. In privinta protectiei, pe primul loc este indepartarea populatiei de sursa de iradiere, deoarece cu cat distanta este mai mare de locul accidentului cu atat scade pericolul iradierii. Se recomanda folosirea de ecrane protectoare plasate intre sursa de iradiere si locuitori. Cand iradierea este cu iod 131 radioactiv, populatia expusa va lua iod stabil. Iodul are perioada de injumatatire, respectiv ii scade gradul de nocivitate asupra organismului, de opt zile. Ceea ce inseamna ca in primele patru zile de la accident populatia expusa trebuie sa ia iod stabil, care satureaza glanda tiroida cu iod si nu-i mai permite sa fixeze in organism iod radioactiv, element cauzator de cancere.

×