x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ace in ureche

30 Mai 2005   •   00:00

  • de ANDRADA FLORIA
  • TERAPII ALTERNATIVE
  • Auriculoterapia inseamna stimularea punctelor din ureche care corespund organelor si sistemelor corpului nostru cu scopul de a diagnostica sau de a trata diferite boli. In ureche se afla imaginea proiectata a intregului organism, a corespondentelor sale morfologice si functionale.

    Dr. Liana Comsa, medic primar medicina generala, cu specializari in acupunctura si homeopatie, indica auriculoterapia in trei categorii de afectiuni. Prima categorie este aceea a afectiunilor algice, adica cele insotite de dureri: de origine nervoasa, cum ar fi nevralgiile intercostale, sciatica, cefaleea. Foarte bune rezultate se obtin in afectiunile de origine inflamatorie: dureri articulare, torticolis, dureri abdominale, pelviene, postoperatorii si in afectiunile neuro-psihice, cum sunt: nevroza astenica, insomnia, epilepsia. Cea de-a treia categorie o constituie tulburarile functionale: hipertensiunea, balonarile abdominale, dismenoreea, enurezisul, astmul bronsic, rinita alergica.

    Detectarea punctelor

    De obicei, punctele auriculare nu sunt dureroase si nu prezinta proprietati electrice particulare. Ele devin insa "active" si dureroase in momentul in care organul de corelatie al punctului respectiv este afectat. Putem sa depistam afectiunea de care suferim daca cercetam suprafata urechii cu un betisor neascutit, apasand incet. Daca am gasit un punct dureros trebuie sa consultam o harta a punctelor de auriculoterapie pentru a identifica functia afectata. O alta metoda de detectare este rezistenta electrica scazuta a punctului. Exista un aparat special de masurare a electricitatii cu ajutorul caruia ne putem da seama care este partea afectata a corpului nostru. In plus, putem depista boala doar masurand bataile inimii. In momentul cand stimulam un punct care corespunde organului bolnav, se poate inregistra o modificare a amplitudinii pulsului.

    "Punctele de proiectie reale ale unui organ pot varia de la un individ la altul, in functie de cauza bolii sau de forma clinica a bolii. Mai rar, la nivelul de proiectie a bolii pot aparea modificari vizibile de culoare sau de aspect ale tegumentului", ne avertizeaza dr. Liana Comsa.

    Regiunea care urmeaza a fi intepata trebuie dezinfectata cu alcool sau cu tinctura de iod. Cele mai potrivite ace sunt cele de 1,5 sau 2 centimetri, iar profunzimea intepaturii trebuie sa fie mica, de 1-2 milimetri, in asa fel incat varful acului sa ajunga la cartilagiu, dar sa nu il perforeze. Acele sunt lasate sa actioneze in medie 15-30 de minute. Numarul punctelor stimulate intr-o sedinta variaza intre 1-5. O serie de tratament cuprinde 10-12 sedinte. Pentru artroza medicul Liana Comsa recomanda auriculotermopunctura, care se poate face cu ajutorul moxelor aplicate pe ac sau prin incalzirea acelor cu un termocauter.
    ×