x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Acele vin de hac durerilor de spate

Acele vin de hac durerilor de spate

de Georgeta Licsandru    |    14 Feb 2006   •   00:00
Acele vin de hac durerilor de spate
TERAPII COMPLEMENTARE
"Studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii au aratat ca in afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale, acupunctura este mai eficienta decat medicamentele antiinflamatorii. Prin acupunctura tratam spondilartroza cervicala, discartroza lombara, sciatica, lombosciatica, lombalgia, nevralgiile intercostale", arata dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Pe langa ameliorarea durerilor de coloana acute sau cronice, tratamentul cu ajutorul acelor reechilibreaza energiile din tot organismul. Terapia consta in aplicarea acelor in anumite puncte din muschi sau de pe ureche pentru a debloca energia din punctele asociate cu durerile de coloana. In cazul durerilor acute sunt recomandate patru-sase sedinte de acupunctura, in cazul celor cronice - serii de cate zece sedinte. O sedinta dureaza in medie 20-30 de minute. In cazurile acute, acupunctura se face zilnic, in cele cronice - de trei ori pe saptamana, pentru a asigura continuitate in tratament.

Recomandari

"Daca boala a aparut de curand, iar pacientul este tanar, pot fi suficiente cateva sedinte de acupunctura. Insa la pacientii in varsta, cu suferinte cronice, sunt necesare mai multe sedinte. Dupa zece sedinte, in cazul lor obtinem o ameliorare de 70%-80% a starii de sanatate. Practic, in asemenea cazuri facem un tratament de intretinere, pentru ca in bolile cronice durerile revin periodic in anotimpul rece. De aceea preferam un tratament preventiv si ii chemam pe bolnavi toamna, inainte de racirea vremii. Astfel, iarna trece fara agravari semnificative ale bolii", precizeaza dr. Alice Popescu. Cu cat pacientul vine mai repede la medic, cu atat este mai bine. Daca bolnavul face o criza de lombosciatica si vine in aceeasi zi la tratament, rezultatele sunt mult mai bune decat daca amana cateva zile. In cazul durerilor severe, concomitent cu acupunctura se pot lua si antiinflamatoare. In bolile cronice cu simptomatologie moderata, specialistul nu recomanda antiinflamatoarele. Cu putina rabdare, dupa sedintele de acupunctura, bolnavul nu va mai avea nevoie de medicamente.

Daca la radiografie nu apar modificari fizice ale coloanei vertebrale, daca nu apar tasari ale vertebrelor, daca nu este o hernie de disc, durerile de coloana pot disparea dupa cateva sedinte. Acupunctura nu se foloseste in afectiunile coloanei vertebrale care au indicatie operatorie de urgenta. Prin acupunctura se poate obtine cel mult o amanare de scurta durata a interventiei chirurgicale.

GRAVIDE. Pe masura ce sarcina evolueaza, femeile se plang de dureri de spate. "Se poate face acupunctura si in cazul femeilor insarcinate, dar cu precautie, pentru ca sunt unele puncte care pot provoca avortul daca se actioneaza asupra lor. Daca durerile lombare de sarcina nu sunt foarte severe, se incearca gimnastica medicala, masaj", spune doctorul Alice Popescu.
×
Subiecte în articol: acupunctura