PRIMUL AJUTOR
STELUTA INDREI
Foarte multi se pierd cu firea la vederea unei rani din care curg siroaie de sange. Tocmai acest lucru nu trebuie sa se intample daca ne aflam in fata unei victime care sufera de hemoragie. Avem nevoie de calm si stapanire de sine pentru a-i acorda primul ajutor, pentru ca gesturile potrivite pot salva viata unui om. Traumatismele de tot felul la nivelul membrelor si traumatismele prin injunghiere sunt cele mai frecvente plagi care provoaca hemoragii externe. In aceste cazuri, acordarea primului ajutor este esentiala pentru oprirea sangerarii si, uneori, pentru salvarea vietii victimei.
Recomandari
Hemoragia poate fi oprita prin doua metode. Cea mai eficienta metoda este aplicarea de pansamente si compresie direct pe plaga, recomanda doctor Constantin Olteanu, medic primar medicina de urgenta la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca". Daca nu dispunem de un pansament sau un prosop, compresia plagii se poate face direct cu mana in punctul de sangerare. Medicul Constantin Olteanu ne da exemplul unui pacient care a suferit un accident de munca. "In timp ce sfarama asfaltul cu un utilaj special, o piatra a sarit si i-a sectionat artera femurala. Omul respectiv a avut o prezenta de spirit extraordinara care i-a salvat viata. Cand a vazut cum tasneste sangele, imediat a apasat puternic cu degetele punctul de sangerare si a venit asa la spital. Daca nu actiona cu sange rece, putea sa piarda foarte mult sange, fiind sectionata o artera atat de importanta, si sa-si piarda viata", isi aminteste dr. Olteanu.
Citește pe Antena3.ro
| |||
HEMORAGIILE INTERNE. Pierderile de sange in interiorul organismului sunt urgente medicale destul de grave. Daca victima expectoreaza sau vomita sange, prezinta sangerare rectala sau vaginala, ameteala, lesin, puls slab, senzatie de sufocare, piele palida, transpiratie rece, putem suspecta o hemoragie interna. Singurul mod in care o putem ajuta este sa sunam imediat la salvare. In general, oprirea hemoragiei se face numai prin interventie chirurgicala. Trebuie sa mentinem victima calma si nemiscata. Nu trebuie sa ii dam nimic de mancat sau de baut.
INJUNGHERI. In cazul plagilor prin injunghiere sau intepare cu arme albe sau diverse corpuri straine (tepuse, cioburi), mare atentie - nu se scoate obiectul din plaga la locul accidentului. Acel obiect face hemostaza, adica opreste sangerarea plagii respective. Daca, de exemplu, este vorba despre un cutit infipt, acesta nu se misca sub nici o forma. Se aplica presiune in jurul plagii si se bandajeaza in jurul obiectului incastrat pentru a-l sprijini. De asemenea, nu trebuie sa tragem de imbracamintea lipita de plaga.
PASUL 1. Folositi o compresa curata pentru a aplica presiune direct asupra plagii. Mentineti lipite marginile plagii.
PASUL 2. Infasurati un bandaj sau o compresa curata in jurul plagii, fara sa scoateti compresa aplicata anterior pe plaga.
|
STIRI
| |
AVERTISMENT. In cazul unei hemoragii nazale, daca sangerarea nu se opreste dupa aproximativ 15 minute, apelati de urgenta salvarea. Oricum, dupa oprirea hemoragiei, pacientul trebuie sa se adreseze unui medic specialist. Neglijarea acestor probleme poate ascunde afectiuni serioase. Varstnicii cu probleme de hipertensiune arteriala trebuie sa acorde mare atentie tratamentului. Cand valoarea tensiunii creste, poate surveni epistaxisul. In general, administrarea unui tratament cu medicamente antihipertensive determina oprirea hemoragiei.
DEFINITII. Orice scurgere de sange in afara vaselor sangvine reprezinta o hemoragie. Intr-o hemoragie externa, care poate fi provocata de un traumatism, sangele se scurge direct in exterior prin plaga respectiva. Hemoragia interna se produce intr-o cavitate (torace, abdomen) sau intr-un organ intern (stomac, intestin), fiind cauzata de lezarea unui organ (inflamatie, ulcer, tumoare). Cand sangerarea este pe nas, vorbim despre o hemoragie nazala, denumita de medici epistaxis.
MUNTE. Pentru a profita de un sejur la munte in siguranta, salvamontistii ne sfatuiesc sa nu plecam singuri in drumetii si sa informam o alta persoana despre itinerariul ales. O buna conditie fizica este de mare ajutor cand mergem la munte, de aceea avem nevoie de putin antrenament. De asemenea, este important sa respectam muntele, natura si oamenii pe care ii intalnim in drumetii. Inainte de a porni la drum, vom consulta buletinul meteo si harta turistica si ne vom asigura ca avem un echipament adecvat. In cazul unui accident, trebuie sa apelam Salvamontul si sa ne pastram stapanirea de sine.
|