În contextul acestei modificări, doctorul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat într-un interviu acordat în direct la Antena 3 CNN care sunt efectele pe care le resimțim în creier odată cu ajustarea orei. Potrivit specialiștilor, adaptarea la ora de vară necesită aproximativ o săptămână, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât suntem obișnuiți.
„În creierul nostru avem un ceas biologic. Nu depinde de noi. Poate a venit de sus. Acesta are un anumit ritm care se numește ritm circadian. Dacă razele de soare vin cu o oră mai devreme în România trebuie și noi să ne adaptăm.
Adaptarea este foarte simplă, ne trezim cu o oră mai devreme. Putem funcționa bine, în activitate perfectă, cu o oră mai devreme. Noi trebuie să folosim raza de lumină să pornim. Dacă Dumnezeu ne-a dat mai devreme cu o oră acestă lumină, trebuie să o folosim în totalitate să putem lucra", a explicat doctorul Ciurea.
Astfel, adaptarea la ora de vară nu este doar necesară, ci și benefică pentru organism, potrivit specialistului. Prin utilizarea înțeleaptă a resurselor de lumină naturală disponibile, putem optimiza eficiența activităților noastre cotidiene.
Românii vor trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00.