x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Afecțiunea de care suferă femeile tinere. Provoacă dureri umplite și infertilitate

Afecțiunea de care suferă femeile tinere. Provoacă dureri umplite și infertilitate

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   13:30
Afecțiunea de care suferă femeile tinere. Provoacă dureri umplite și infertilitate
Sursa foto: depositphotos

Tot mai multe femei tinere suferă de endometrioză iar medicii pun diagnosticul în 5-7 ani.

Durerile provocate de această afecțiune sunt comparate cu cele care apar în urma amputării unui membru. 

Totodată, boala este a doua cauză de infertilitate. Numărul specialiştilor din ţară dar şi în străinătate care descoperă şi tratează această patologie este insuficient. Din acest motiv, pentru un diagnostic clar se poate aştepta 5 - 7 ani.

Paciente din Irlanda, operate de medici români

"Nici simptomatologia nu este foarte clară ca să sugereze din prima prezența endometriozei. Leziunile nu întotdeauna se văd foarte ușor, în așa fel încât să le poți diagnostica de la un simplu examen clinic, mai ales dacă nu ai expertiză în diagnosticul acestei boli", spune Elvira Brătilă, prof.chirurgie pelvică ginecologică, de la Centrul de Excelență în diagnosticul si tratamentul endometriozei.

Anual, aproape 150 de femei din Irlanda vin în România pentru a se opera de această boală.

Situaţia este însă mai bună în Franţa sau în Marea Britanie, unde cele mai multe proceduri şi investigaţii sunt acoperite de stat.

70 de spitale în care se pot trata cazurile severe de endometrioză

"Operaţia se poate realiza în diferite moduri, avem un sistem în UK, tratarea endometriozei se face în sistem centralizat, pentru cazurile grave, şi avem în jur de 70 de spitale care se ocupa de cazurile severe de endometrioză şi unde se fac operaţiile complexe", spune Shaheen Khazali, medic ginecolog Marea Britanie.

Până ajung să fie operate pacientele se luptă cu dureri insuportabile.

"Erau puse diverse diagnostice, durerile mele continuau. Până la urma am avut un chist destul de mare descoperit, după momente de leșin şi atunci am fost operată şi diagnosticată", a spus pentru Antena 3 CNN,  Camelia Chiriță, pacientă.

Ani de zile până la un diagnostic 

Endometrioza poate fi descoperită în urma unei ecografii, însă pentru un diagnostic precis sunt recomandate o serie de investigații imagistice care NU sunt decontate de stat.

"Avem program național pentru pacientele cu endometrioză intestinală, unde intervenția este costisitoare datorită instrumentelor care se folosesc, și o parte din ele sunt decontate prin acest program național", spune Elvira Brătilă, prof. chirurgie pelvică ginecologică.

"Suntem foarte mulți medicii sunt asaltați pentru că incidenţa este în continuare în creștere", precizează Clarisa Iordache, președinte Asociația Eu și Endometrioza.

10% din femeile din întreaega lume sunt diagnosticate cu endometrioză.

Cu toate acestea, afecțiunea nu se tratează propriu-zis. Se fac intervenții chirurgicale, cele mai multe laparoscopice, pentru cauterizarea cheagurilor de sânge din regiunea pelvină, iar apoi pacientele sunt supuse unui tratament cu injectii hormonale pentru a le opri menstruația, maxim 6 luni. Cu toate acestea, durerile pot să persiste.

Mulți ani, în țara noastră, medicii au decis înlăturarea organelor genitale ale femeilor deși boala este exclusiv extrauterină.

×