x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Afecțiuni semnalate de culoarea urinei

Afecțiuni semnalate de culoarea urinei

de Magda Bucur    |    07 Noi 2016   •   20:15
Afecțiuni semnalate de culoarea urinei
Sursa foto: miriam-doerr/Getty Images/iStockphoto

Dacă nu obișnuiești să te uiți în vasul de toaletă după ce urinezi, ar fi bine să o faci. Culoarea urinei îți poate spune multe despre starea ta de sănătate, încă dinainte să se instaleze unele simptome supărătoare , așa că poate fi un semnal de alarmă în cazul unor boli precum infecțiile renale, bacteriene sau chiar diabetul. În mod normal, urina ar trebui să fie de culoare galben pal, limpede și fără particule în ea. Când urina este de un galben strălucitor, este semn că în organism există un exces de vitamina B, dar acest lucru nu este dăunător. Culoarea galbenă a urinei indică echilibrul lichidelor din corp. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât nivelul de deshidratare din corp este mai ridicat.

Când urina își schimbă culoarea, cel mai adesea, este un semn că în organism s-a instalat o afecțiune. Mai sunt însă cazuri în care culoare urinei este influențată de ceea ce mâncăm sau de medicamentele luate. Orice schimbare însă trebuie luată în calcul și urmărită cu atenție.

Portocaliu – de obicei urina are această culoare atunci când luăm medicamente, în special antibiotice sau analgezice. Și unele laxative sau chimioterapice pot colora urina în portocaliu. La fel se întâmplă atunci când consumăm morcovi, în cantități mari, din cauza carotenului pe care îl conțin.

Roșu – Când urina este roșie, poate fi un semn de hematurie (sânge în urină).  Acest lucru poate fi determinat de afecțiuni ale rinichilor, posibile tumori sau infecții ale tractului urinar. Urina mai poate fi roșie atunci când consumăm sfeclă roșie sau fructe de pădure precum afinele.

Maro – Urina devine maronie atunci când luăm medicamente ca antibioticele, metronidazol sau laxative, dar poate semnala și probleme ale ficatului sau deshidratare severă.

Vișiniu – Dacă urina are culoarea vișinie, atunci este posibil să suferiți de porfirie, o boală ereditară rară care poate apărea atât în copilărie cât și la vârsta adultă. Mergeți rapid la medic dacă observați schimbarea culorii în acest fel.

Verde – Urina verde apare atunci când luăm anumite medicamente, precum antidepresivele, analgezice ca indometacinul sau anumite substanțe de contrast folosite pentru analize și imagistică. Culoarea verde poate fi și un semn pentru o eventuală infecție bacteriană, de exemplu cu pseudomonas.

Pe lângă schimbarea culorii urinei, este bine să urmărim și alte semne că ceva ar putea fi în neregulă în corpul nostru. De pildă, limpezimea ei. Atunci când urina are mai degrabă o consistență spumoasă, este un semn al deshidratării. De asemenea, dacă nu este lipede, poate indica infecții ale tractului urinar sau chiar pietre la rinichi. Și mirosul urinei poate fi semnalul pentru o afecțiune. Dacă urina are un miros înțepător, cel mai probabil este vorba despre o infecție urinară, în schimb dacă mirosul este dulceag, poate fi vorba despre diabet.

×