x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ai proteză dentară? Nu o curăța cu detergent!

Ai proteză dentară? Nu o curăța cu detergent!

12 Apr 2016   •   20:30
Ai proteză dentară? Nu o curăța cu detergent!
Sursa foto: theo_stock/Getty Images/iStockphoto

Potrivit unui Eurobarometru din 2010, numai o treime dintre români mai au toți dinții naturali în gură. Așa se face că și numărul celor care poartă proteze dentare este crescut, la noi în țară. 3,8 milioane de români poartă proteze dentare, cei mai tineri începând chiar de la 40 de ani (4% din cazuri) şi ajungând la 60% la grupul de vârstă 70-79 ani.  Însă dintre toţi purtătorii de proteze, 2 persoane din 3  nu folosesc nicio soluție specializată de curățare a protezei, ceea ce duce la nenumărate probleme de fixare şi igienă orală a acesteia.

Un studiu făcut anul trecut de un producător de creme adezive pentru proteze arată că românii au obiceiul să își curețe protezele folosind peste 10 metode alternative diferite, cu precădere casnice, printre care detergent pentru vase, oțet sau chiar înălbitor de uz casnic, în locul soluțiilor de curăţare specializate. Aceste metode nu numai că nu sunt eficiente împotriva bacteriilor și ciupercilor care pot cauza probleme ale gingiilor şi respiraţie urât mirositoare, dar pot chiar deteriora materialul protezei dentare, avertizează medicii dentişti.

Pe de altă parte însă, după adaptarea protezei dentare, pacienţii nu ştiu ce întrebări să îi pună medicului dentist şi nici cum să gestioneze probleme procum deplasarea protezei în gură sau pătrunderea fragmentelor alimentare sub proteză, probleme care le afectează calitatea vieţii. Astfel, chiar şi cu proteză dentară, pacienţii devin reticenţi în a vorbi, a mânca şi a zâmbi în public.

Cum se îngrijește corect

Proteza dentară trebuie purtată conform sfaturilor medicului dentist. În funcție de mai mulți factori, acesta poate să recomande scoaterea ei pe timpul noții sau nu. Totuși, indiferent de această recomandare, proteza trebuie scoasă o dată pe zi, pentru a fi curățată cu o soluție specială, aproximativ 15 minute. În același timp, gingiile trebuie curățate și masate, pentru a fi stimulată circulația sângelui. Este foarte importantă și dieta. Mai ales în primele luni de la fixarea protezei, este bine să evitați mâncăruri cu texturi lipicioase sau prea dense și tari, pentru a nu risca ca proteza să se desprindă.

 

 

×