x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ajutati un tanar sa traiasca - Prizonierul bolii

Ajutati un tanar sa traiasca - Prizonierul bolii

de Ionela Gavriliu    |    22 Oct 2005   •   00:00
Ajutati un tanar sa traiasca - Prizonierul bolii

Gabriel e un tanar de 28 de ani din Dorohoi, Botosani. E la varsta la care ar trebui sa fie pe picioarele lui, sa-si ajute familia, sa aiba prieteni, iubita. Din pat pe scaunul din fata calculatorului si inapoi este singurul drum pe care il face zilnic. Boala de care sufera, distrofie musculara, face ca pana si puterea acestui efort sa nu-i apartina. Mama il duce pe brate de fiecare data.

BOALA FARA LEAC. Gabriel a fost un copil obisnuit, sociabil si cu chef de joaca. La 6 ani, speriata ca fiii celor doua surori ale sale sufera de distrofie musculara, mama sa, Adela Olariu, l-a dus la un control de rutina. Rezultatul a fost nemilos: distrofie musculara tip Duchenne. Cu alte cuvinte, fiul ei va avea nevoie de la varsta de 9-10 ani de un carucior cu rotile. Iar cand va fi adoloscent va fi muri, asa cum se intampla in majoritatea cazurilor. Durerea cea mai mare a ei a fost ca nu i dat nici o speranta: doctorii i-au spus ca nu exista leac pentru a opri evolutia bolii.

La 10 ani, mersul lui Gabriel a devenit un chin, joaca impreuna cu prietenii sai - din ce in ce mai rara. A terminat opt clase cu greutate. La 18 ani, baiatul nu a mai putut merge deloc, prietenii s-au imputinat. La fel, si bucuriile adolescentului.

TINERETE FARA LUMINA. Mama a inceput lupta pentru fiecare an din viata fiului ei: bioenergie, tratamente naturiste. I s-a spus ca Gabriel este un caz fericit, caci oameni cu diagnosticul lui Gabriel mor inainte sa implineasca 15 ani. Astazi, baiatul are 28 de ani...

De doi ani, tanarul refuza sa mai iasa din casa. Singura legatura cu lumea este calculatorul. Asta pana cand i se vor atrofia si muschii mainilor si-i va fi imposibil sa faca simplul gest al apasarii unei taste.

Cea mai mare spaima a lui Gabriel este sa nu ramana fara mama lui care ii da putere: "Se roaga la Dumnezeu sa ma tina sanatoasa, ca daca mi se intampla ceva - ramane al nimanui", marturiseste ea.

ZBATERE. Gabriel si mama sa nu au incetat nici o clipa sa spere. Acum 2 ani, un doctor din America le-a promis ca va veni la Bucuresti sa-l opereze. Pe 100.000 de dolari. Baiatului i s-au facut analizele iar Adela spera ca, printr-o minune, sa gaseasca banii pentru operatie. Adunase doar 8 milioane de lei. A apelat la Ministerul Sanatati si a primit raspunsul dupa un an, cand deja era prea tarziu. Un refuz.

Singura veste buna a fost ca, in urma analizelor, s-a descoperit ca fiul ei sufera de distrofie de tip Becker. O forma mai usoara de distrofie, cu speranta de viata mai mare.

SPERANTA. De curand, Gabriel s-a imprietenit pe Internet cu o familie de tineri care au venit sa-l mai scoata din casa. Tot de pe Internet, a aflat ca in Ucraina se poate realiza un transplant de celule regeneratoare, care ar da rezultate in cazul lui. Din nou banii sunt pe celalalt talger in balanta vietii. De data aceasta au nevoie "doar" de 33.000 de dolari, adica de aproape un miliard de lei. "Am apelat la cine am putut, cu totul am adunat 50 de milioane", spune Adela Olariu. "Nu vreau decat sa-mi salvez unicul copil. Asa cum el nu poate trai fara mine, nici eu nu pot trai fara el".

DORINTA
"Pentru operatia din Ucraina, care costa 33.000 de dolari, am adunat pana acum cu totul 50 de milioane de lei. Nu vreau decat sa-mi salvez unicul copil. Asa cum el nu poate trai fara mine, nici eu nu pot trai fara el" - Adela Olariu, mama lui Gabriel

Cei care vor sa ajute un tanar sa traiasca pot face donatii in conturile deschise la BCR, Sucursala Dorohoi, judetul Botosani, pe numele Nicolai Olariu:
  • cod IBAN : RO89RNCB1760000014620004 EUR
  • cod IBAN : RO19RNCB1760000014620003 LEI
  • cod IBAN : RO46RNCB1760000014620002 USD
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete