x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ajutor pentru Sebi

Ajutor pentru Sebi

de Andreea Sminchise    |    21 Aug 2009   •   00:00

În urmă cu doi ani publicam pentru prima dată povestea lui Eusebiu Bejan. Diagnosticat cu autism infantil sever, băieţelul din comuna Racova, judeţul Bacău, trecuse printr-un adevărat calvar.



Petruţa, mama sa, a alergat din medic în medic până a reuşit să obţină un diagnostic corect pentru cel mic. Şi apoi a început să scrie zeci de scrisori oamenilor pe care îi văzuse la televizor şi despre care credea că o vor ajuta să înţeleagă ce este autismul.

Deşi e o femeie de la ţară, fără posibilităţi materiale, fără acces la internet şi la informaţii, Petruţa nu s-a dat bătută. Deşi nu înţelegea de ce Sebi nu se poartă ca un copil normal, de ce se loveşte şi se muşcă, de ce nu vorbeşte, iar rudele "o sfătuiau" să-l lege, ea n-a încetat să caute o soluţie. Multe uşi i s-au închis în nas. Multe speranţe s-au năruit.

Dar, în cele din urmă, Petruţa a reuşit să pornească cu Sebi pe lungul drum al recuperării. Băieţelul a fost primit în programul de terapie ABA al Fundaţiei "Cristi's Outreach Program" din Bârlad. Petruţa a fost nevoită să se mute cu el acolo pentru a putea merge zilnic la recuperare. Acum stau cu chirie, împărţind un apartament cu altă mămică şi băieţelul ei autist. De aproape doi ani de când merge la "Şcoala lui Cristi", cum îi spun părinţii fundaţiei, Sebi s-a schimbat complet.

Acum are 6 ani şi "zici că nu mai e acelaşi băiat. Pot ieşi cu el în oraş, la magazin, ascultă, vorbeşte şi, cel mai important, nu mai este violent. Mi se umple inima de bucurie când îl văd şi când avem momentele noastre de «conversaţie». Ştie acum că, atunci când plecăm din Bârlad, mergem la mamaie la Racova, ştie atâtea lucruri că nici nu-mi vine să cred", spune cu emoţie mama, iar lacrimile îi inundă ochii.

Tot progresul lui Sebi este însă pus în pericol. Petruţa nu-şi mai poate permite din salariul de asistent personal al băieţelului să plătească chiria şi toate cele necesare traiului, plus materialele de care are nevoie pentru a continua terapia ABA acasă. "Terapia trebuie continuată. Ar fi păcat, când văd că miracolul există, să ne oprim aici numai pentru că suntem prea săraci ca să putem spera...", spune cu amărăciune Petruţa.

Cei care vor să-l ajute pe Eusebiu să continue programul de terapie pot face donaţii în contul deschis la Banca Transilvania, sucursala Buhuşi, pe numele Bejan Petruţa: Cont RON: R047BTRL00401201G57811XX.
Mama lui Sebi poate fi contactată la numărul de telefon 0743.77.29.94.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete autism eusebiu bejan