x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alertă europeană: substanţă cancerigenă descoperită în cafea!

Alertă europeană: substanţă cancerigenă descoperită în cafea!

24 Apr 2012   •   17:22
Alertă europeană: substanţă cancerigenă descoperită în cafea!

Uniunea Europeana a recomandat statelor membre sa efectueze teste asupra unor sortimente de cafea, dupa ce o substanta cancerigena - acrilamida - a fost descoperita intr-o serie de produse din Marea Britanie, aflate in vanzare si in magazinele din Romania.

Testele au fost efectuate in cursul zilei de marti si in Romania, rezultatele analizelor urmand sa fie gata in doua zile. Specialistii de la Directia Sanitar-Veterinara estimeaza ca posibilitatea de a gasi acrilamida in produsele analizate este extrem de redusa.

Conform specialistilor acrilamida apare in alimentele care contin amidon si care sunt supuse unui proces termic - cartofi prajiti, cereale, turta dulce sau biscuiti.
La o temperatura superioara celei de 120 de grade, amidonul sau poliglucidele din alimente se transforma in acrilamida.
Observatiile clinice au concluzionat ca ingerarea unor cantitati mari de produse care contin acrilamida, creste riscul de tulburari de comportament, depresie, stare de oboseala cronica, pierderea in greutate. In timp, se poate ajunge chiar la cancer ovarian si testicular.

Prezenta acrilamidei in alimente este monitorizata din 2007. Comisia Europeana recomandand tuturor tarilor sa efectueze examene de analiza de laborator a alimentelor care, din cauza procesului tehnologic, pot contine la un moment dat aceasta substansa cancerigena.
Anul trecut, in Romania s-au prelevat si au fost analizate 83 de probe, toate rezultatele indicand lipsa markerilor ce indica prezenta substantei cancerigene.

×