x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimentele grase întârzie în stomac şi produc exces de acid

Alimentele grase întârzie în stomac şi produc exces de acid

de Florin Condurateanu    |    02 Apr 2016   •   14:20
Alimentele grase întârzie în stomac şi produc exces de acid
Sursa foto: 7activestudio/Getty Images/iStockphoto

De vină pentru ulcere şi gastrite sunt: secreţia prea mare de acid în stomac şi, mai ales, o bacterie, Helicobacter  Pylori. O vreme, pe bandă rulantă se pronunţa diagnosticul de gastrită. Extinderea endoscopiei cu prelevare de mucoasă pentru analiză a relevat excesul de diagnostic de gastrită, deoarece doar 20% s-au dovedit gastrite, adică acel proces de inflamaţiei a mucoasei stomacului. Lupta cu bacteria acuzată mai se face cu un medicament din clasa omeprazol şi 1-2 săptămâni cu terapia a două antibiotice amoxicilină cu metronidazol sau amoxicilină cu claritromicină. Explică profesorul Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie.

 

În tratarea ulcerelor şi gastritelor de mare însemnătate este regimul alimentar. Trebuiesc evitate alimentele care produc un surplus de secreţie acidă, dar şi acele mâncăruri, de regulă prea grase care întârzie evacuarea stomacului. Pentru cei cu neplăcerile acestea ale stomacului se recomandă laptele dulce şi lactatele. Dar unii oameni se nasc cu deficienţă de enzimă numită lactoză, ei nesuportând laptele laptele dulce şi bătut. Pot să folosească brânza de vaci, caşul, telemeaua, mai puţin brânzeturile fermentate precum caşcavalul, brânza de burduf. Sunt recomandate fructele şi legumele, chiar şi crude. Sunt bune legumele cartofi, dovlecei, fasole, varză, mazăre, dar atenţie, roşiile şi vinetele aduc un surplus de acid în secreţia din stomac.

Bolnavii de ulcer şi gastrită  au voie să se înfrupte  din caise, vişine, mere, pere, struguri, pepeni de preferinţă din ţară, iar din import sunt recomandate bananele. Sporesc secreţia de acid citricele, portocalele, mandarinele, grepfruiturile, ananasul, lămâile. Dulciurile concentrate, torturile, dulceaţa, magiunul, chiar şi mierea crează surplusul nedorit de acid în stomac. Sunt mai bine acceptate prăjiturile de casă, plăcintele, aluaturile fragede. Sunt bine tolerate pâinea albă, neagră, biscuiţii, mămăliga. Ouăle să se consume fierte sau ochiuri româneşti în apă, mai puţin ouăle prăjite. Sunt bine tolerate ceaiurile româneşti, cel negru, cel de muşeţel, tei, gălbenele. Să se evite ceaiul de sunătoare în exces căci inhibă acţiunea medicamentelor împotriva excesului de acid.

 

Cei care suferă de ulcer sau gastrită trebuie să mănânce mai puţină carne grasă de porc, carne de raţă sau gâscă, mai puţine mezeluri, slăninuţă, costiţă. Recomandată este carnea de vită, dar mai ales peştele care se digeră uşor şi este bogat în acizi graşi omega. Cei ce intră în componenţa tuturor membranelor, mai ales ce îmbracă celulele digestive. Carnea trebuie preparată înăbuşită la cuptor, fiartă, rasol, eventual un grătar bine făcut şi nu crud. Vinul şi berea stimulează secreţia de acid în stomac. E preferabil să se bea 20 de mililitri de tărie, dar nu pe stomacul gol şi în nici un caz în perioadele de crize de ulcer sau gastrită.

 

×