x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alo, cancerul la telefon?!

Alo, cancerul la telefon?!

de Magda Marincovici    |    16 Aug 2005   •   00:00
Alo, cancerul la telefon?!
SANATATEA FAMILIEI
Referindu-se la telefonul mobil, un cercetator spunea ca nu e departe clipa cand oamenii se vor intreba de ce anume au stat, fara sa-i oblige nimeni, cu o sursa de radiatie nociva langa cap. Experimentele, efectuate pe animale, dar si pe oameni conduc incet, dar sigur spre concluzia ca telefonul mobil emite unde electromagnetice. La inceput au fost experimentele pe sobolani. Si s-a demonstrat ca genele ADN pot fi deteriorate de radiatia telefonului mobil, celulele sunt afectate, ceea ce reprezinta o explicatie plauzibila pentru aparitia tumorilor. La aceasta concluzie a ajuns si medicul roman Dan Mircea, neurolog in cadrul Spitalului Bagdasar-Arseni.

Copiii si tinerii sunt cei mai sensibili la efectele radiatiilor telefonului mobil. Un studiu american pune pe seama telefonului mobil frecventa mai mare la copii a tulburarilor de comportament, a cataractelor, a modificarilor compozitiei sangelui, a scaderii imunitatii. In finalul unui raport australian se arata ca undele electromagnetice sunt absorbite la o rata de 3,3 ori mai mare de copil, fata de adult. Cu cat femeia insarcinata vorbeste mai mult la mobil, cu atat fatul este mai expus efectelor negative ale radiatiilor. Si calitatea spermei este serios compromisa in cazul barbatilor care au obiceiul de a tine telefonul mobil in buzunar sau la brau. Consecinta: creatorii de moda au pus pe piata pantaloni cu buzunare la... genunchi.

Convorbiri scurte

Temperatura corpului in straturile superficiale ale pielii creste cu maximum 0,5 grade Celsius in timpul convorbirii telefonice. Dar, atentie!, fenomenul de crestere a temperaturii se instaleaza la o jumatate de ora de la incheierea discutiei si la capatul unor convorbiri lungi. Specialistii atrag atentia ca este foarte importanta durata convorbirii, deoarece numai astfel se ajunge la depasiri ale temperaturii normale a corpului.

Trebuie mentionat ca efectele termice asupra corpului devin foarte periculoase dupa incalzirea locala constanta de 1 grad Celsius. Aceste observatii i-au indemnat pe cercetatorii americani sa mearga mai departe. Si au stabilit ca ochiul este organul care nu se prea poate apara de efectele negative ale expunerii neprotejate la radiatii si caldura. Asa se explica recomandarea de a tine antena telefonului mai departe de ochi si, in cazul convorbirilor lungi, sa muti telefonul din cand in cand de la o ureche la alta.

AERUL CONDITIONAT. Instalatia de aer conditionat poate fi locul ideal pentru dezvoltarea bacteriei numite Legionella pneumophila. Bacteria cu pricina provoaca boala numita legionelloza, "boala omului modern", cum spune prof. dr. Marian Negut de la Institutul "Ion Cantacuzino". Legionella pneumophila este o bacterie care se inmulteste intr-un interval de timp de doua pana la zece zile. Boala pe care o produce este o pneumopatie, o boala acuta respiratorie, cu debut brusc, frisoane, stare generala alterata inca de la inceput si care se agraveaza in fiecare zi cu decompensare cardiorespiratorie. In timp scurt, poate produce decesul. Boala se depisteaza prin examene bacteriologic, radiologic si se confirma prin diagnostic serologic. Legionelloza se transmite aerogen, de la persoana la persoana, cel mai frecvent in spatii inchise si indeosebi in cele cu aer conditionat. Oameni aparent sanatosi, purtatori de legionella, prin stranut, prin simpla conversatie, imprastie picaturi de saliva care plutesc in aer. Acestea sunt preluate de instalatiile de aer conditionat si repuse in circulatie si inspirate.

PRO SI CONTRA. Cuptorul cu microunde a revolutionat bucataria. Dar aparatul miraculos are si dezavantaje. Potrivit cercetatorilor spanioli si portughezi, microundele pot diminua calitatea nutritiva a alimentelor, prin distrugerea antioxidantilor, substante care ne ajuta sa fim mai rezistenti in fata bolilor. Un motiv de a nu folosi microundele pentru prepararea hranei copiilor. Pe de alta parte, microundele sunt un aliat al persoanelor care tin la silueta. Deoarece la acest aparat sunt limitate preparatele cu grasimi.

SFATUL MEDICULUI
Prof. dr. Marian Negut avertizeaza ca aerul din instalatiile de aer conditionat este mentinut mai multe zile fara sa fie recirculat cu aerul din exterior. Din motive de economie, filtrele acestor instalatii nu sunt corect intretinute, contribuind la dezvoltarea bacteriei si raspandirea bolii. Prof. dr. Marian Negut mai precizeaza ca, ocazional, aceasta bacterie se simte la fel de bine in stranduri, piscine, bazine decorative.

×
Subiecte în articol: mobil