x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Antiacide de la mama-natura

Antiacide de la mama-natura

de Georgeta Licsandru    |    10 Ian 2006   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Sucul gastric este necesar digestiei, insa cand este secretat in exces poate afecta mucoasa stomacului. Durerile de stomac, greturile, arsurile sunt simptomele hiperaciditatii gastrice.
Tratamentul hiperaciditatii vizeaza pe de o parte micsorarea secretiei de acid si, pe de alta parte, cresterea peliculei protectoare a stomacului. "Acest lucru poate fi obtinut si cu ajutorul plantelor care contin mucilagii. Cele mai bune in acest sens sunt radacinile de nalba-mare, semintele de patlagina, radacinile de tataneasa, florile de salcam, de tei, obligeana. Aceste plante protejeaza mucoasa stomacului, au proprietati antiacide, astringente, cicatrizante, analgezice, antispastice", arata dr. Cristina Pavel, medic de familie, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie. Unele plante (teiul, musetelul) au si proprietati calmante. De aceea sunt utilizate pentru inlaturarea starilor de stres, stiut fiind ca arsurile si durerile de stomac sunt intretinute si de o componenta nervoasa in unele cazuri.

Macerat la rece


Plantele se folosesc sub forma de macerat la rece - o lingurita cu planta la o cana cu apa rece, se lasa cateva ore, apoi se strecoara si se bea. Doza zilnica recomandata este de trei-patru cani. Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune, specialistul ne sfatuieste sa combinam patru-cinci plante. Daca este vorba despre o gastrita hiperacida, maceratul trebuie folosit doua-trei luni. Daca problema este mai putin grava, atunci maceratul se administreaza o luna. Daca a aparut o rana pe mucoasa gastrica poate fi folosit ceaiul de galbenele, care are proprietati cicatrizante. Pentru calmarea arsurilor si iritatiilor tubului digestiv, dr. Cristina Pavel recomanda gelul de aloe: "Doua linguri de gel de aloe sunt suficiente pentru a calma durerile de stomac aparute pe neasteptate. Daca este vorba despre o problema mai grava, atunci tratamentul trebuie sa fie mai indelungat". In cazul ulcerului gastric, cand a fost depistata infectia cu bacteria Helicobacter pylori, tratamentul cu antibiotice poate fi completat cu tinctura de propolis, in doze de o picatura/ kilogram corp zilnic.

ARGILA. Pe langa proprietatile remineralizante si detoxifiante, argila are efect cicatrizant asupra mucoasei gastrice iritate, calmand in acelasi timp durerile de stomac. "Argila actioneaza ca un pansament gastric. Cura cu argila dureaza trei saptamani. Argila se pregateste astfel: intr-o cana cu apa se pune o lingurita cu argila, se lasa de seara pana dimineata, apoi se bea pe stomacul gol. Singurele precautii sunt constipatiile, care se pot agrava daca se administreaza argila", arata dr. Cristina Pavel.

RECOMANDARI. In cazul hiperaciditatii gastrice trebuie evitate produsele iritante (condimentele tari, alcoolul). De asemenea, este bine sa se limiteze consumul de grasimi si prajeli, care pot stimula secretia gastrica. In functie de toleranta fiecaruia sunt recomandate alimentele care reduc aciditatea - lapte, fructe dulci, cartofi, mazare.

×
Subiecte în articol: argila