x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Anul acesta salariile medicilor bat pasul pe loc

Anul acesta salariile medicilor bat pasul pe loc

de Magda Marincovici    |    28 Mar 2013   •   17:40
Anul acesta salariile medicilor bat pasul pe loc

Burse pentru rezidenţi este soluţia pentru mărirea salariilor acestora pe care a propus-o ministrul delegat pentru învăţământul superior, Mihnea Costoiu la adunarea generală a Colegiului Medicilor din România cu tema “Relaţia medic-pacient”.  “Ce am propus în plus, şi am propus şi la ultima întâlnire cu rectorii universităţilor, este ca toată lumea să accepte ca medicii rezidenţi să aparţină universităţilor de medicină care pot să aplice la aceste proiecte, în calitate de beneficiari, pentru a plăti bursele", a explicat Mihnea Costoiu. Soluţia o reprezintă programul operaţional sectorial prin care un miliard de euro va fi pus la dispoziţia universităţilor, şcolilor, spitalelor în acest an în lunie aprilie-mai. Cu aceeaşi ocazie, ministrul Eugen Nicolăescu, a subliniat că, anul acesta, nu sunt bani pentru creşteri salariale, dar că toţi banii din reorganizare şi restructurare vor rămâne la sănătate şi poate o parte vor putea fi direcţionaţi, dacă Ministerul Finanţelor va vrea, către salarii. Trebuie spus că în perioada 2006 – 2007, ministrul Nicolăescu a triplat salariile rezidenţilor, iar în fost guvernare acestea au fost tăiate cu 25%. Încă de anul trecut, profesorul doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, a susţinut soluţia acordării burselor pentru rezidenţi, “care nu sunt purtătoare de impozite şi atunci creşterea este mai mare”. "Pe an, fondul de salarii pentru rezidenţi este de 81 de milioane de euro pentru toţi rezidenţi, din care 40 de milioane de euro se întorc la stat sub formă de impozite. Transformarea acestui fond de salarii în fond de burse ar dubla în primă instanţă salariile. Noi, universităţile, trebuie să facem un proiect comun şi să aplicăm pe POSDRU, aşa cum am aplicat pentru doctoranzi, de data aceasta vom aplica pentru rezidenţi", a explicat preşedintele CMR. Reprezentantul medicilor rezidenţi George Grădinaru este de părere că, prin dublarea salariilor medicilor rezidenţi, s-ar putea stopa "exodul medicilor". La ora actuală, un rezident primeşte în medie 200 de euro pe lună.

Ministrul Nicolăescu s-a referit şi la proiectele MS pentru acest an, în special cel al reorganizării spitalelor şi a modifică    rii  statutului medicilor. "Dacă schimbăm statulul medicilor, trebuie să vedem cum o facem. Poate vrea să fie angajatul unui spital, poate nu vrea să meargă pe la mai multe spitale. Deci un medic poate să fie angajatul exclusiv al spitalului şi atunci trebuie să vedem cum îl plătim pe medicul acela ca să stea acolo, să fie motivat să muncească pentru acel spital. Atunci, nu va mai fi nevoie să avem grilă de salarizare bugetară. Sau să îi putem oferi posibilitatea să lucreze într-o secţie privată a acelui spital. Un medic poate să-şi desfăşoare activitate independent, ca profesionist, pe baza autorizării de liberă practică dată de CMR. De asemenea, un medic poate lucra part-time la un spital şi la alte nu ştiu câte cabinete, sigur, respectând circuitele etice cu plimbarea pacienţilor", a explicat demnitarul.

Ministrul Nicolăescu a mai spus că se lucrează la criteriile pentru stabilirea salariilor din sistem. " Salariile vor ţine cont de multe criterii, printre care profesionalism, performanţă. Pentru unii, s-ar putea ca salariile să scadă, dar probabil nu sub un anumit prag. Noi ne-am propus să terminăm proiectul în vară, iar apoi să intre în debzbatere publică până în toamnă şi apoi să fie aplicat", a anunţat ministrul Nicolăescu.

×
Subiecte în articol: sistemul sanitar salarii medici