x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Apa plata cu lamaie

Apa plata cu lamaie

31 Ian 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Viata pe pamant se desfasoara intr-o matrice de apa, neputand exista in afara ei. Calitatea apei pe care o consumam ne afecteaza in mod direct sanatatea.
GEORGETA LICSANDRU

"De aceea, apa trebuie sa aiba o trasatura extrem de importanta pentru a putea fi consumata in siguranta: ea trebuie sa fie potabila", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru a fi potabila, apa trebuie sa indeplineasca anumite calitati fizico-chimice si microbiologice. In ceea ce priveste calitatile fizico-chimice, apa nu trebuie sa fie poluata cu nici un fel de agenti: azotatii din ingrasamintele chimice de sinteza sau cei provenind chiar din ingrasamintele naturale, pesticidele. Apa contaminata are actiune nefavorabila asupra ficatului, sistemului nervos, glandelor endocrine etc.

De asemenea, apa nu trebuie sa contina substante cu activitate hormonala, antibiotice. In ultimul timp incepe sa fie constientizat pericolul dioxinelor (substante chimice cancerigene). Printre calitatile fizice pe care trebuie sa le aiba apa se numara si o anumita turbiditate, limpezime. Agentii poluanti biologici sunt bacterii, virusuri, paraziti (protozoare, viermi), entitati biologice care nu trebuie sa se regaseasca in apa de baut.

Saruri minerale

Apele potabile contin saruri minerale benefice sanatatii noastre. In functie de cantitatea de saruri minerale continute intr-un litru de apa putem vorbi despre ape plate, ape minerale si ape medicinale.

Apa plata este recomandata a fi consumata ca apa de masa, in cantitati de 1,5-2 litri, 2 litri si jumatate si chiar mai mult zilnic, in functie de activitate, de starea de sanatate. "Apa plata este o apa speciala cu o puritate microbiologica si un echilibru fizico-chimic care ii asigura stabilitate de minimum un an in ambalaje sterilizate", sustine prof. dr. Mencinicopschi. Este extrasa din depozite si nu are o mineralizare mai mare de 500 de miligrame de saruri la litru, este o apa oligominerala. Apa plata naturala nu are bioxid de carbon adaugat, deci nu este o apa carbogazoasa. Ea contine cantitati mici de bioxid de carbon, asa cum este extrasa din depozitul respectiv de apa, si poate fi consumata in cantitati mari, fara indicatii medicale.

Apele minerale au un continut de saruri mai mare, putand ajunge de la 500 de miligrame la 1.500 de miligrame la litru. Apele minerale pot fi natural-carbogazoase si fara gaz. "Nu inseamna insa ca atunci cand nu au gaz, apele minerale sunt ape plate, ele raman ape minerale fara gaz", ne atrage atentia prof. dr. Mencinicopschi.

Apele minerale pot fi alcaline, cu un pH peste 7 (pH - marime chimica ce masoara caracterul mai mult sau mai putin acid sau bazic al unei solutii apoase - n.r.), ape minerale cu un pH acid, ape minerale care contin mai mult magneziu, sodiu, potasiu, litiu, fluor etc. Acestea trebuie consumate numai cu avizul medicului.

Apele medicinale au un continut de saruri minerale mai ridicat - peste 1.500 de miligrame la litru, se gasesc in statiunile balneoclimaterice si sunt recomandate pentru consum strict de medicul curant in tratarea diferitelor afectiuni.

Recomandari

Este bine ca apa sa nu fie consumata in timpul mesei si nici imediat dupa masa. De asemenea, este indicat sa nu fie bauta cu inghitituri mari, ci lent, cu inghitituri mici. Consumarea deodata a unei cantitati mari de apa produce diluarea brutala a sucurilor gastrice si chiar stari care provoaca dezechilibre de osmotonicitate a organismului (dezechilibre electro-chimice). Neconsumarea apei in cantitatile necesare are efecte daunatoare asupra sanatatii: probleme renale, afectiuni in sfera hepato-biliara etc.

SUCURI. Apa poate fi suplinita de sucurile din fructe si legume proaspete, dar numai daca acestea sunt consumate imediat dupa preparare. Este recomandat ca sucurile sa fie diluate cu apa plata si abia dupa aceea consumate. Legumele si fructele in stare proaspata contin multa apa: aproximativ 850-900 de mililitri de apa la un kilogram.

NECESAR. In 24 de ore, organismul nostru are nevoie de aproximativ 3 litri de apa. In cazul temperaturilor ridicate, organismul se deshidrateaza rapid si, in loc de 3 litri de apa pe zi, este nevoie de 4, 5, 6, chiar 7 litri pe zi. Cantitatea de apa necesara depinde de efortul fizic si de temperatura ambientului in care ne desfasuram activitatea.

STIRI
SUPA. Cercetatorii de la Centrul de medicina al Universitatii Nebraska au ajuns la concluzia ca supa de pui are proprietati antiinflamatorii, calmeaza durerile de gat si usureaza respiratia in cazul nasului infundat. Aceste proprietati s-au manifestat prin oprirea din miscare a celulelor care stimuleaza producerea de mucoasa - cauza tusei si a nasului infundat. Pe langa carne de pui, supa supusa analizei a mai continut ceapa, cartofi, pastarnac, ridichi, morcovi, telina si ardei.

DIETA. Populatia izolata a insulelor Okinawa consuma cantitativ mai multe alimente decat intr-o dieta obisnuita vestica si totusi nu sufera de obezitate. Aici se consuma alimente cu densitate calorica mica: alge brune, orez si peste. Hrana este mai saraca energetic, dar cu multe fibre alimentare sau dietetice care regleaza nivelul colesterolului, au un rol important in detoxifierea tubului digestiv, combat constipatia. S-a constatat ca aceia care au plecat din Okinawa si si-au schimbat modul de viata s-au imbolnavit de aceleasi boli ale civilizatiei moderne.

VITAMINE. In perioada de iarna, varza murata este o bogata sursa de vitamina C. Bacteriile lacto-acide care ajuta la fermentarea verzei sintetizeaza si alte substante, produsul final fiind bogat in vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9. Bacteriile lacto-acide protejeaza intestinul si intaresc sistemul imunitar, 300 de grame de varza murata oferind necesarul zilnic de vitamina C. In 100 de grame de varza murata se gaseste la fel de multa vitamina C ca si in 200 de grame de mandarine, 100 de grame de ceapa verde sau o jumatate de kilogram de morcovi.
×
Subiecte în articol: minerale