x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Descoperire în medicină. Apneea de somn contribuie la declinul memoriei

Descoperire în medicină. Apneea de somn contribuie la declinul memoriei

de Giulia Anghel    |    16 Mai 2025   •   14:00
Descoperire în medicină. Apneea de somn contribuie la declinul memoriei

Apneea obstructivă de somn (AOS) contribuie la declinul semnificativ al memoriei, în special memoria de lucru vizuală și verbală, conform unei noi analize a studiilor efectuate pe oameni și animale. Caracteristicile cheie ale AOS, hipoxia intermitentă și fragmentarea somnului determină inflamația creierului, stresul oxidativ și leziunile neuronale, afectând memoria și cogniția.

Severitatea și durata AOS se corelează puternic cu o performanță mai slabă a memoriei. Biomarkerii, precum Indicele de Desaturare a Oxigenului, oferă informații măsurabile. Deși CPAP (aparate care ajută la respirație n.red.) rămâne tratamentul de primă linie, cercetătorii solicită diagnostice mai bune și terapii emergente pentru a aborda acest impact cognitiv subrecunoscut.

Legătura dintre apneea de somn și pierderea capacităților cognitive

Apneea obstructivă în somn (AOS), asociată în mod obișnuit cu boli cardiovasculare și metabolice, joacă, de asemenea, un rol semnificativ, dar mai puțin recunoscut, în declinul memoriei, conform unei noi analize publicate în Sleep Medicine Reviews.

Cercetătorii de la Școala de Medicină Joan C. Edwards a Universității Marshall și de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai au analizat dovezi din studii pe oameni și animale care arată că pacienții cu AOS prezintă adesea deficiențe notabile de memorie, în special în memoria de lucru vizuală și verbală.

Caracteristicile cheie ale AOS - hipoxia intermitentă (HI) și fragmentarea somnului (FS) - declanșează procese biologice precum neuroinflamația, stresul oxidativ, leziunile neuronale, plasticitatea sinaptică alterată și disfuncția barierei hematoencefalice, toate contribuind la declinul cognitiv.

Severitatea și durata bolii sunt puternic legate de performanțe mai slabe ale memoriei, măsurători precum Indicele de Desaturare a Oxigenului (IOD) corelându-se cu gradul de afectare.

Deși terapia cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) rămâne cel mai eficient tratament pentru protejarea funcției cognitive, autorii subliniază necesitatea unor terapii suplimentare și a unor instrumente de diagnostic mai precise pentru a identifica și gestiona disfuncția memoriei asociată cu OSA.

Modificările timpurii observate prin imagistica cerebrală, EEG și biomarkeri sanguini pot servi ca predictori emergenți ai declinului cognitiv.

Recenzia a fost realizată de dr. Xiaoman Zhang, Huajun Xu și Shankai Yin de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai și dr. David Gozal și Abdelnaby Khalyfa de la Universitatea Marshall.

Autorii evidențiază, de asemenea, direcțiile viitoare de cercetare, inclusiv rolul microbiotei intestinale, factorii genetici și modificările epigenetice în declinul memoriei asociat cu OSA. Aceștia sugerează că profilarea clinică multidimensională ar putea sprijini dezvoltarea unor strategii de tratament personalizate, potrivit neurosciencenews.com.

Studiul a fost susținut de Ministerul Științei și Tehnologiei din China, Institutele Naționale de Sănătate și Școala de Medicină Joan C. Edwards de la Universitatea Marshall.
 

×
Subiecte în articol: apnee memorie