LECTIA DE ANATOMIE
Oasele capului sunt unite intre ele prin mai multe articulatii imobile care poarta numele de suturi. Acestea se gasesc numai la nivelul craniului si au un rol foarte important in dezvoltarea cutiei craniene. Suturile sunt de trei tipuri: solzoase, dintate si plane. Sutura solzoasa este cea temporoparietala, dintata este cea interparietala, iar sutura plana exista intre oasele nazale.
Articulatia temporomandibulara
Din seria articulatiilor fixe de la nivelul capului, exceptie face articulatia temporomandibulara, care este mobila. Aceasta leaga mandibula de baza craniului si este o parte a aparatului dentomaxilar. Rolul articulatiei temporomandibulare este foarte important in digestia bucala si in fonatie. Suprafetele articulare care apartin osului temporal sunt fosa mandibulara si tuberculul articular, iar cea care apartine mandibulei este capul mandibulei. Toate aceste suprafete sunt acoperite de un cartilaj hialin. Articulatia temporomandibulara are in structura sa si un disc articular, o formatiune fibrocartilaginoasa care se gaseste intre suprafetele articulare. Aceasta articulatie are si o capsula, cu aspect de manson, care inveleste articulatia. Articulatia temporomandibulara are in structura sa si cateva ligamente. Cel mai important dintre ele este ligamentul lateral, care este scurt si gros. Alte ligamente care intaresc aceasta articulatie sunt cel medial (subtire), sfenomandibular si stilomandibular.Miscarile mandibulei
Citește pe Antena3.ro
Mobilitate
Capul are o mobilitate foarte mare. Vertebrele ii permit o rasucire de pana la 75 de grade. Doua articulatii se gasesc intre cap si coloana vertebrala: atlanto-occipitala si atlanto-axoidiana. Rotatia este permisa de articulatia atlanto-axoidiana, iar miscarile de flexie, extensie si inclinare laterala sunt posibile datorita articulatiei atlanto-occipitale. FONTANELA. Oasele craniului la nou-nascut nu sunt sudate la fel ca la adult. La intalnirea acestor oase, sugarul are o membrana cartilaginoasa care poarta numele de fontanela. Aceasta permite cresterea creierului si se osifica la varsta de 2 ani, adica la sfarsitul dezvoltarii cerebrale.