x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Asociaţia Naţională a Surzilor din România

Asociaţia Naţională a Surzilor din România

de Magda Colgiu    |    24 Aug 2010   •   00:00
Asociaţia Naţională a Surzilor din România

În fiecare săptămână vă oferim informaţii despre câte o asociaţie ce are drept scop apărarea drepturilor unei categorii de pacienţi. Săptămâna aceasta, Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSR), despre care vorbeşte preşedintele Mihai Grecu.

● Jurnalul Naţional: Când s-a înfiinţat asociaţia?
● Mihai Grecu: La 9 noiembrie 1919 a luat fiinţă Societatea Amicală a Surdomuţilor din România (sub patronajul Majestăţii Sale Regina Maria), care avea ca principal scop apărarea intereselor persoanelor surde şi într-ajutorarea lor. Principalii membri fondatori au fost Alexandru Clarnet (primul preşedinte), Prinţul Henry, C. Ghica, Ioan Pantazi, Nicolae Niculescu, Grigore Iacobini, Vasile Dimitrie-Leonida (al doilea preşedinte) şi alţii. După anul 1995, la Conferinţa Naţională a Asociaţiei, Asociaţia Surzilor devine Asociaţia Naţională a Surzilor din România, coordonată de consiliul naţional.

● Care a fost scopul înfiinţării asociaţiei?
● Scopul înfiinţării asociaţiei este reprezentat de integrarea socială, profesională şi culturală a persoanelor cu deficienţe de auz. Accentuez, integrarea acestora şi nu tolerarea lor.

● Câţi membri are asociaţia?
● La ora actuală avem peste 31.000 de membri în evidenţa celor 30 de filiale şi şapte sucursale de pe tot teritoriul ţării.

● Care sunt greutăţile cu care vă confruntaţi?
● Pornind de la problema de comunicare (şi mă refer la o lipsă acută de interpreţi de limbaj mimico-gestual), avem aceleaşi dificultăţi ca toate persoanele din ţară. Şi poate una în plus: reticenţa firmelor şi a instituţiilor atunci când la angajare se prezintă un surd.

● Care este cel mai "volubil" partener de discuţie? Ministerul Sănătăţii sau Casele de Sănătate?
● Cu ambele instituţii avem dintotdeauna o colaborare bună. Atât noi ca asocia­ţie, cât şi persoanele cu deficienţe de auz.

● V-a afectat criza?
● Este o întrebare retorică... Pe cine nu a afectat? Ca instituţie care se ocupă de persoanele cu deficienţe de auz, am făcut tot posibilul ca această "criză" să se resimtă cât mai puţin în rândul membrilor în primul rând, dar şi al angajaţilor ANSR.

● Aveţi legături cu alte asociaţii de acest gen din alte ţări?
● ANSR este membru al WFD (Fede­raţia Mondială a Surzilor) şi al EUD (Uniunea Europeană a Surzilor). Relaţii de colaborare bune avem cu toate asociaţiile membre ale acestor organisme.

● Între membrii asociaţiei s-au legat relaţii apropiate?

● Membrii asociaţiei funcţionează ca o familie. Se distrează, suferă şi la nevoie se ajută între ei.

● Un pacient trebuie să plătească pentru a se înscrie în asociaţie? Există taxe anuale?
● La înscriere nu sunt percepute taxe. În schimb, avem taxe care sunt stabilite în conformitate cu statutul ANSR. Anul acesta, taxa este de 100 de lei pe an/membru. Aceşti bani, împreună cu subvenţia acordată de stat, ne ajută să păstrăm asociaţia funcţională şi să ofe­rim servicii pe care societatea, în gene­ral, nu le poate acorda, în cazul de faţă, interpreţii în limbaj mimico-gestual.

● Există medici care vin să le vorbească membrilor asociaţiei despre noutăţile din domeniu?

● Filialele noastre invită medici de specialitate să prezinte, ajutaţi de interpreţi, diverse subiecte medicale, precum şi noi modalităţi de tratament. Pe lângă medici, membrii noştri sunt direcţionaţi de asistenţii sociali din cadrul ANSR către o modalitate de soluţionare a problemelor sociale care pot apărea în relaţia dintre auzitori şi surzi, la ocuparea unui loc de muncă etc.

● Se pot înscrie în asociaţie şi rude ale pacienţilor, pentru a înţelege mai uşor prin ce trec aceştia?

● Da, atât rude, cât şi prieteni sau apropiaţi.

● Cum se pot înscrie? Trebuie doar să vă contacteze sau este o procedură specială?

● Înscrierea se face printr-o cerere depusă în acest sens de doritor. Cei care au nevoie de un sfat, un sprijin în această privinţă pot apela cu încredere la ANSR. Le putem acorda susţinerea necesară prin ajutorul personalului calificat din cadrul asociaţiei.

● Care sunt coordonatele asoci­aţiei? Adresă, mail, telefoane.

● Bucureşti, Sector 2, Str. Italiană nr. 3, Tel./Fax: 021.311.30.61, email: ansr2003@ yahoo.com, web: www.ansr. org.ro.

×
Subiecte în articol: recomandări