x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Astenie cereaza cu miere si polen

Astenie cereaza cu miere si polen

de Georgeta Licsandru    |    14 Mar 2006   •   00:00
Astenie cereaza cu miere si polen
TERAPII COMPLEMENTARE
Astenia de primavara poate fi de vina pentru oboseala, durerile de cap, palpitatiile, tulburarile de concentrare care apar o data cu incalzirea vremii. Aceste probleme sunt cauzate de carentele de vitamine si minerale cu care organismul iese din anotimpul rece. Mierea, polenul, propolisul sau laptisorul de matca ne pot ajuta sa scapam de aceste carente si sa facem fata mai usor asteniei. Produsele apicole sunt energizante, tonifiante si in acelasi timp detoxifica organismul dupa consumul de preparate culinare grele, specifice iernii.

Laptisor de matca

"Ar fi foarte bine daca am reusi sa inlocuim zaharul cu miere de albine in aceasta perioada. Trebuie sa fim atenti cand adaugam miere in ceai sau cafea. Acestea nu trebuie sa fie foarte fierbinti, pentru ca astfel sunt distruse vitaminele, iar mierea nu devine decat o solutie de indulcit", ne atrage atentia doctor biochimist Cristina Mateescu, sef colectiv cercetare apiterapie, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura. Astenia poate fi o consecinta a eforturilor de adaptare a organismului la oscilatiile de temperatura specifice primaverii. Laptisorul de matca ne faciliteaza adaptarea. "Laptisorul este un adevarat cocteil de vitamine din grupul B, necesare pentru reechilibrarea sistemului nervos. In acelasi timp, complexul vitaminic B si aminoacizii din laptisorul de matca au rol de detoxifiere a celulei hepatice", continua dr. biochim. Cristina Mateescu. In general, laptisorul este recomandat in doze de aproximativ 500 mg zilnic.

Primavara se asociaza si cu aparitia unor viroze respiratorii, de aceea nu este de neglijat actiunea imunostimulatoare a laptisorului de matca. Acesta contine gamaglobuline - proteine care asigura imunitatea. In aceste conditii, doza de laptisor se poate dubla sau chiar tripla.

Si polenul face minuni in lupta cu astenia de primavara. Grauncioarele de polen trebuie trecute prin masina de rasnit cafea, apoi puse in iaurt de seara pana dimineata. In acest fel, in iaurt ajung toate substantele nutritive din polen: aminoacizi esentiali, proteine, vitamine (A, C, E), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, seleniu), fosfolipide, acizi grasi.

Tinctura de propolis

Pentru intarirea imunitatii in aceasta perioada, dr. biochim. Cristina Mateescu ne recomanda tinctura de propolis - aproximativ 30 de picaturi zilnic. In acelasi scop putem lua pana la sase tablete cu propolis pe zi. In compozitia propolisului intra rasini vegetale, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente (cupru, zinc). Datorita acestora, propolisul are proprietati tonifiante, creste rezistenta fizica si inlatura oboseala.

RECOMANDARI. Pentru ca organismul sa faca fata mai usor modificarilor de temperatura si umiditatii specifice primaverii, specialistii ne sfatuiesc sa facem o cura de trei luni cu laptisor de matca, polen sau propolis. Cura se desfasoara in mai multe etape: produsele apicole se iau 10-15 zile, urmeaza o pauza de doua saptamani, apoi din nou 10-15 zile de administrare. Pentru prevenirea asteniei de primavara, pe piata se gasesc produse apicole in diverse combinatii: extracte de propolis, tinctura de propolis cu miere, uleiuri aromatice in care se adauga miere.
×